[HBO] 權力遊戲前傳 龍之家族 HOTD Season 1 電視劇情討論區

1001 回覆
61 Like 10 Dislike
係唔係影射羅馬帝國
估佢地最後實搞埋
啲章淨係認到一頭一尾,其他完全唔知做乜鳩
樓上兩位師兄真識食

Emma D'Arcy 你地慢慢爭

我排 Olivia Cooke 條隊
劇透 娶埋
想問下

每次開會每個人都要係張枱到拎粒波 然後放係自己個位前面個窿到 有無咩意思
冇意思
純粹 show runner 整D花臣出嚟懶型
diu早知唔上嚟睇,劇透唔加密
對唔住
屌你老母
高層就番工唔駛打卡啊?
暫時覺得個council 啲人全部都廢廢地

比起之前little finger 啲陰濕招,tyrion 啲老屎忽屈機諗法,Varys 同佢啲little birds etc

全部都好好睇,咁當時佢地個角色都用咗好多時間build up 出嚟,嗰陣真係game of thrones 同中文名權力遊戲都好貼題

但依家Viserys 個council 除咗塞個波落枱,發脾氣同串9 king 兩三句,最陰濕係咪就係叫king 娶自己個女
講得好,睇咗兩集so far 覺得同GOT Season 6/7 個 level 差唔多
又唔係好吸引,好期待下一集咁
睇完 GOT 原本已經唔想再中伏
今期冇乜其他劇想睇,有時間就睇下咁囉
睇完權力遊戲結局果集真係想死
黑媽媽 咩都睇唔到
阿叔幾十歲人就比十靚歲靚妹食住
所以唔係叫got 係hod
係Viserys成日玩嗰個Old Valyria模型不過流嚟流去都睇唔出個結構
前奏姐呢季戰爭場面肯定唔多,後幾集應該集中講返宮廷鬥爭
但我都有啲驚後幾集一定瘋狂time jump,又瘋狂生仔生女,都唔知啲人物點分時間,啲權謀可能唔及GOT呈現得咁精彩
睇完第二集覺得張敬軒順眼咗
唔知係睇慣定佢個character開始出
除咗去dragonstone嗰段好睇之外
我覺得佢同rhaenys嗰段都正
兩個人既有common ground又有少少針鋒相對
一方面都係女人要面對差唔多嘅情況(想做queen但有好多阻滯)
但rhaenys又同老豆viserys有種隱約嘅角力
所以rhaenyra一路懶係嘴上不饒人咁串rhaenys
但其實睇得出最終佢都係聽咗入耳
所以老豆同佢傾計嗰時佢以為老豆要娶嘅係rhaenys個女
就係度諒解
點知個老豆得佢同意以為娶邊個都得就娶咗alicent
點名用
開始覺得角色討好 連帶個樣都覺得順眼咗
J左olivia好多年啦洗撚你講
好地地討論下個角色
又要衝出黎恥笑下人地個樣都唔知做乜鳩
Hotd果時屬於太平盛世做官嘅人人安分守己
GOT時期話哂係鹿家搶咗iron throne當時真係七國咁亂各懷鬼胎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞