[HBO] 權力遊戲前傳 龍之家族 HOTD Season 1 電視劇情討論區

1001 回覆
61 Like 10 Dislike
上集唔係話佢緊張就會搣手指,佢老豆叫佢唔可以搣?
現實中男人都係想娶個唔會掉佢模型嘅老婆
可能遲下可以玩斬龍
條頸長啲CG 易畫啲
我覺得alicent 城府好深
我有一刻覺得係黑人版Elsa
我既解讀都差唔多,呢集其實好多政治考慮,雖然無咩所謂gto 招牌既血腥或者祼露,但其實文戲對gto 都好重要
韋一係想保住個女做繼承人,所以佢唔可以娶個太勁既家族黎做老婆,特別係海蛇+rhaneys個女,佢地有血統有錢有威望有軍隊有龍,如果唔係韋一一死,個女就唔夠海蛇鬥(假設韋一生到個仔,咁海蛇同rhaneys當然想扶植個孫上),所以就搵Hightower呢個有門面但又唔會構成太大威脅既家族
所謂「原著」只係兩篇中篇小說
corlys 最錯就錯在佢其實完全唔尊重Viserys
睇劇照之後剪短少少好似好睇咗
Rhaenyra肯定daemon唔會殺自己嗰下好正
戲入面矇糊左corlys既年齡
其實佢仲大過rhaneys既老豆,根本係viserys既上一代
正常情況下viserys可以淆死corlys唔使擔心死後干政既問題

同rhaneys進一步和解都好重要
有targaryen血統既潛在dragonrider定velaryon既力量都係統治既基石,viserys唔應該對佢地若即若離反而應該吸納返入核心體系
而且ac101決議俾viserys上左位,但對rhaenyra都造成女性繼位既合法性問題。如果聯姻俾rhaenyra後代有繼承權,咁樣rhaenyra既問題都會細左

我覺得最正解係rhaenyra同laenor聯姻就可以取長補短
如果擔心唔夠保險,萬一rhaenyra有咩冬瓜豆腐搞到viserys絕嗣
仲有viserys唔續弦只係生私生子呢個邪道方法解決
應該唔係真心鍾意啦 , 搣得手指代表有壓力唔自然
道理倫理觀畀呢個世界完全摧毀曬
Rhaenyra落龍後 Daemon即刻抱住粒蛋同偏咀
Daemon特登拎走咗Rhaenyra揀俾佢細佬嘅蛋
間接Endorse咗Rhaenyra揀嘅嘢
我反而覺得文藝過第一季
劇本係同GRRM一齊度
原著係一本由maester寫嘅史書(再夾雜官廷小丑講嘅野史),只係簡述咗歷史事件嘅順序,官方設定作者(個maester)係有一定偏頗
反而劇集發生嘅事先係正史
同埋小說入面有啲流傳嘅嘢史係有唔同版本嘅敍述
就睇吓套戲會拍邊個版本
GRRM明顯已經無晒動力寫完ASOIAF,因為劇情已經暴走到根本埋唔到尾
而家靠名氣/後勁寫下周邊就算,前傳Dunk&Egg預寫八部,寫咗三部又停咗幾年
之前佢同HBO準備好多劇集,幫前前前傳Old Valyria度咗好多原著未有嘅歷史背景,但最後都係難產
其實Hightower都係大家族黎,同埋同old town關係密切,而且本身係westero嘅家族
印象好幾年前話肥佬已經寫好咗個結局大綱,萬一佢真係瓜咗會公佈,劇集係跟佢大綱改。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞