[HBO] 權力遊戲前傳 龍之家族 HOTD Season 1 電視劇情討論區

1001 回覆
61 Like 10 Dislike

grrm 本身就係 hippy 出身嘅左膠
正傳 asoiaf 主角一早已經有 lesbian
你疊埋心水咪撚睇都得啦
做乜個個都諗住睇第一代
grrm 都冇寫過 aegon the 1st 嘅 novel
點會有戲拍

fire & blood 係歷史書唔係 novel
house of the dragon 故仔其實係 based on grrm 以前寫落嘅 novella
為咗攝字數交貨 grrm 將以前 novella d material 放埋入 fire & blood
(本身 fire & blood 都係攝字數交貨推塘 publisher 嘅產物 )
而且為咗賣新書先宣傳同人講 house of the dragon 係 based on fire & blood
queen aemma 叫做唔差
有本書叫world of ice and fire都係作者寫, 講哂westero 嘅歷史,每個house 每個king 都有講,成個targaryen 印象最深刻係Aegon the first. 本書睇完幾年淨係Aegon最有印象

同埋個人喜好比較想睇rise of a house. 多過睇佢衰落,加埋targaryen 嘅起源又多魔法elements 係入面
world of ice and fire 咪又係歷史書
本身 fire & blood d material 就係 world of ice and fire 度 cut 出嚟

呢2本都係 grrm 係正傳 storytelling 嘅時候提過嘅背景資料整合
係 grrm 寫唔到新故事冇書出嘅時候
用來塞住 publisher 把口嘅作品嚟

如果要用呢D背景設定重新寫一套拍到戲嘅完整 story
差唔多等於寫一本新 novel
grrm 有時間都去完成埋本正傳先啦
頭三季係最好
第四季有啲情節改到唔合理
但評價最好
個女主真係唔多掂 點解會揀佢
扑野畫面又要咁黑
拍黎做咩野
咪劇透啦 又唔加密
咁死得啦佢個孫死都未睇到
Often
睇完已經估到之後發展係點
龍家歷史已經寫死咗,肥佬今次做監製,唔會魔改自已啲小說嘅,係中間點演繹啫
因為我冇睇過原著,加上又認唔到咩人,所以都唔知邊個會死邊個會做皇帝etc
師兄唔講我都認唔出,嘩個樣靚咗咁多
你咪繼續咬住呢粒字囉
特登放個黑人做呢個家族既人呢個決定擺明就係blackwash/tokenism既行為。
我覺得佢望落後生過佢對手成年版Rhaenyra好多
想問個黑人係書到有冇?定係為加而加
爛尾預備

利申:無睇
呢套係咪容易刻透到仆街,唔敢入嚟
正係上面嗰張人物關係圖都好易劇透
唔係加,係染
原來有大個版,咁都好啲,頂唔順個細路公主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞