[HBO] 權力遊戲前傳 龍之家族 HOTD Season 1 電視劇情討論區

1001 回覆
61 Like 10 Dislike
真係有個比iron throne插死
樓上HappyKonger段片有講
有得睇第二集預告?
兩個女都係主角
男主角你當係daemon 同埋比武贏咗佢個騎士啦

但Trailer 同宣傳出哂
其實咁大構圖好難搞
Anya Taylor-Joy 黎
老馬本fire and blood寫完咪補得齊
至於呢套前後應該最多劇內時間十幾廿年
自Aegon The Conqueror開始,每一任坐上Iron Throne被𠝹傷,都會因為各種原因而死,坐得唔耐。就好似一種詛咒咁。
可唔可以俾返啲classic 靚仔我
佢冇眼眉個感覺勁似啲公公
小說有講過一定係白人做? 純粹問下 因為無睇小說
個女主角唔掂,男主角daemon 都麻麻。alicent 就幾好樣。

Iron throne 望落好細好奇怪
行上去都成問題
書入面寫到佢地成個家族個個都好靚

龍媽嗰陣已經俾人屌搵個咁樣衰嘅返嚟,呢套冇眼睇
x2 睇哂書
覺得佢唔揀第一代個story真係好浪費

雖然佢拍咩都會睇
House Velaryon is of Valyrian descent, and its members often have Valyrian features, such as silver hair, purple eyes, and pale skin.[
GOT頭三季絕對係神級(之後就開始慢慢滑落 最尾果季直情係肚瀉式崩坍 唉唔撚想再提 又想瘋狂咀咒果兩條PK)
真係每一個角色都咁出色 缺一不可(除左you know nothing 佢真係差少少)
但HOTD睇左第一集 真係得Viserys 同 Daemon印象深刻D
同埋整氛圍都同GOT有好大分別 D有難投入劇中
講個家族多數有又唔係一定
你sure有真係寫到Corlys Velaryon膚色係咩色
查實就算真係膚色搞到有問題會影響到情節
都係佢個仔Leanor Velaryon囉好冇
其實作者係上一代嘅人,政治真係冇咁正確
書入面真係畫到出腸 Valyrian 條bloodline 啲人生得好靚,就好似Rhaenyra 咁講啲外人覺得佢地貼緊神嘅外表

我唔反對佢地cast 黑人演員,但書入面寫Corlys Velaryon 係Valyrian, anyway 唔expect 呢個係黑人角色,但我對呢個演員有信心

講失望點都唔夠成個Targaryen 啲人個樣冇一個靚到想望多眼,even daenerys 阿哥Viserys 仲靚仔

最尾呢句駁唔到
所以我咪話係為改而改,為有黑人而有黑人。
美國而家叫呢啲舉動做blackwash 或tokenism。連啲有思考有理性既黑人觀眾都覺得反感。

https://youtu.be/F0hcTI6xg4c

https://omnigeekempire.com/2021/08/02/if-black-people-dont-speak-out-against-blackwashing-its-going-to-have-dire-consequence-on-their-mind-image-legacy/

連登左膠想企得左過白左。
有班黑人好撚醒 努力去讀書/做生意
真心respect 可以出於污泥而不染
上其他forum睇 如果你講野著杉行為唔似hood 既人(簡單講即係生活到好似猩猩咁)
會比番黑人自己歧視
仆街 D女好撚醜
睇晒書都睇到一舊雲??
你睇咗咩書?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞