香港人做麵包,衰就衰在太過求其

655 回覆
124 Like 526 Dislike
我都唔知你崇外定踩港

你估香港無師傅做到佢既質素咩

問題係市場上唔容許你咁做

你自己都有先入為主覺得港式包=下價包

呢個印象係好難去打破

有一半錢都係marketing錢呀

享樂烘焙 品穀 呢d咪又係香港師傅
咁你又唔講下
成日話政府離地
根本自己最離地
打工仔就係要平, 快, 多選擇, 頂到3個鐘去到lunch就得
呢D鋪頭都係for 對早餐/麵包有執著有taste人
開工前/收工後可以慢慢嘆既人食
樓主唔太明基層打工仔要麵包用途係咩
鬼唔知比10蚊買個靚包好過空氣包咩
靚包靜係手工既錢都唔止10蚊
我記得第一次去日本,搭完飛機一落nex係品川站就一大陣麵包香味 果種味真係勁難忘
基本上百貨公司入面啲麵包鋪都唔會中伏,試過臨走買咗成條方包handcarry上機返香港慢慢享受
香港點樣無麵包文化,香港包本身都係一個流派來, 基底係法式甜包再加港式topping/餡
香港多數空氣麵包
全部工廠送嚟㗎

利申:朝早見到
你想當成個市場都係貴價貨
真係食米唔知米貴嘅細路
黑過你老母隻臭黑鮑喎
Bakehouse咪又係工廠整完送過黎焗熟
唔好見有個鬼佬就吹奏啦
因為製法唔同, 港日式包糖份比例高, sourdough無加糖

酸味係糖同你個口既細菌代謝後既產物, 你食糖都會係咁
享樂烘焙個bagel好正
Bakehouse都幾難執

一黎識玩Marketing, Brand image好好

二黎佢走高檔路線 香港人好buy呢d

三黎人地開左廠做埋餐飲生意 愈做愈大
唔單只麵包啦
其他地方唔敢講 , 喺香港呢個急巧近利嘅地方 , 肯擺日本嗰套職人精神落d手功嘢度多數都突圍到
節日「have a sweet gym 」第一集有教點整
見到都想食
依家正常fg都50k 食隻撻十幾蚊好貴咩
十個打工仔有9個揀包做早餐都係是旦嫁啦
你睇唐記果d蒸包幾好賣就知
根本就純粹係左有野落肚就算

咁呢個係市場需求問題
嗰班撚屌唔正常,唔好怪佢哋
On9
50k又食咩野Bakehouse呀
下價野黎
依家香港人學人講生活態度要打卡先食姐,整得靚咪賣貴D囉,垃圾麵包舖一分錢一分貨求飽肚姐
50 K咁基本嘅人工,食下價野Bakehouse咪啱囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞