香港人做麵包,衰就衰在太過求其

655 回覆
124 Like 526 Dislike
都係作多個理由踩下港啫, 港豬慣犯來
有d 地道茶記既蛋撻都好好食
講真價錢差咁遠好難比較
其實sourdough 都唔係好多香港人會食既
不過係鬼佬野 咪覺得有心機整
酥皮都唔係難野 你有部酥皮機壓就得
係鬼佬眼中同我地睇港式包一樣咋麻

講真 港式麵包你估又易整咩 淨係菠蘿包麵煩死啦
屌咁又真係衰嘅
門口寫住係日本妹
開門入房係大陸妹
高檔麵包嚟講算好公道,大把又貴又唔好食
唔會一樣啦 日本/台灣人會跟足時間盡量低溫發酵 香港個啲貪快 一係落多啲yeast 一係校熱個發酵櫃 焗出黎差好遠
同埋港式包大部分都係直接料放入去直接打成麵團 台日有好多咩湯種 老麵之類 有啲要整2-3日
差好多wor大佬
早一排菠蘿油係日本賣到變潮物, 跟住扮係源自台灣

真心唔好過份吹奏日本包同師傅, 香港師傅個刀片菠蘿皮技術同發明菠蘿包個創意真係獨立做一個流派

你整過就知菠蘿皮本身係曲奇條form來, 本質上係將一塊超薄曲奇放係甜包上面一齊去焗, 日本蜜瓜包係菠蘿包前面都比下去
聽講日本好多雞竇都係咁,搵識日文嘅支妹去扮日本妹。
有師兄話屌嘅過程「滅」佢大髀一下,聲佢會用咩語言鬧你就見真章
申:未見識過
香港大把又貴又唔好食,呢度算係有良心,應該支持
建議你去搵下日文既食譜 唔你商業既都差好遠
哩間野好似30蚊起
想食
曲奇皮同菠蘿包個甜麵團咪又係抄鬼佬 流咩派
操你媽逼
講經咩
香港人賣個菠蘿包=一餐m記
你班連登仔咪屌呢啲爛鬼包無手工唔值呢個錢
同佢唔係佢出生地開一樣道理
local垃圾過左海會升價十倍
物以罕為貴
D sourdough ok丫,邊到有平過佢又咁好食。想知
有tart(希望無記錯)
香港咪係用老麵

發酵時間有無做過夜發酵另外再講
因為bakehouse個個唔係傳統既牛角包黎
佢地落左sourdough starter 我之前睇個訪問個鬼佬話唔想哂左啲麵種所以落埋去整牛角 好唔好食見人見智
你講日本咁無野

香港既有幾多真係有研發部
要唔係抄鬼佬咁要用饅頭來討論先得

清蒸麵團

咁樣推落去都無日本包, 全部都係抄鬼佬
呢個真係似正宗葡撻
上面班人食開港澳式葡撻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞