香港人做麵包,衰就衰在太過求其

655 回覆
124 Like 526 Dislike
燶係黑色

焦糖係深啡色
只能夠講麵包賺到嘅錢真係唔多,如果識整/整過嘅人就會明。
tosca sourdough
講起就燥
雞尾包呢啲咁經典款啲麵包舖成日搞到個餡唔同晒
加乜撚嘢椰絲啫
麗城Uncle David有
但bakehouse 真係好食
雖然貴但叫做咁嘅價錢比返咁嘅味道你
嗰時好鍾意食太子間台灣麵包胖達人
真係好好食
好食過85c
但好似食安問題執鬼咗
烘焙全部都唔撚尊重人
明明係技術性專業工作,但成日講到低能嘅都做到
無計啦,香港人工場啲垃圾空氣包都收貨,IG啲垃圾都有人買
點心師麵包師真係好快會式微
後生嘅都全部去做西式嘢
有間餐廳有和牛濕炒牛河,成兩舊水但勁好食
點心師天未光就要起身返工,工時應該又係10X6小時
麵包係時間嘅結晶
之前睇英國節目講domino’s,個pizza底係低溫發酵足足三日
麵包舖玩下preferments都係要整幾日先有製成品,講究嘅有啲仲自己磨埋麵粉
香港講高效益,真係好難做到

之前無聊會睇呢個channel, 佢喺屋企車庫開酸種麵包工場再到開舖,每集就係睇佢整麵包同講開麵包舖嘅辛酸史,佢仲有做好多善事
其實整麵包真係好辛苦,又唔可以賣太貴
疫情之下都執咗好多街坊舖
https://youtu.be/C8PUlZrngZQ
所謂貴包都係幾十蚊一個
同食個茶記早餐差唔多
對打工仔嚟講 日日食都係有限錢

係上一代人覺得麵包“應該要”係幾蚊個
burger + 薯條 + 汽水 “應該賣”四十蚊內
未必,以前好多人估文青咖啡店係新屎坑
但而家變左成行成市

預計大方向,文青高級baker店有得做
我未食過,但open rice 見似乎都係像 Schragels 嗰類,內輭外硬……不是我杯茶 。
我估香港人較少toast 完只配 cream cheese 食,美加東岸則屬標準配搭,人間美食絶配,嗰種內外硬度同味道很獨特,亦很花時間製作……香港乜都要快,可能做法已有分別都唔定。
街邊細檔邊有得同bakehouse比,Aeon逢星期三先賣嘅珍寶腸包,嗰條粗勁大條,正常男人食一個夠飽,好似賣緊10蚊定10幾蚊隻,都係求其整,咪又係賣到排晒隊,根本大家嘅銷售技巧同對象都唔同,邊有得比較啫,要話人求其嘅就搵翻同級數嘅嚟講會比較好.
每日早餐例牌煎蛋牛油果送2塊烘過sourdough
我就一般smash 牛油果落包面
加杯咖啡
開左好耐架大佬
dominique 0人
靜啦

治癒 真心正
所以我覺得比幾十蚊一個絕對抵比
Smashed avo 真係好好食又易整出街食要成80蚊
食大型連鎖不如自己用麵包機
又飽又好食又平
我覺得新開d麵包鋪,d師傅係工聯會學完就出黎做
唔知係連登仔無知定點 好多負皮-.-
巴打係邊買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞