香港人做麵包,衰就衰在太過求其

655 回覆
124 Like 526 Dislike
有冇諗過市場定位都唔同
有人唔想買/買唔起每日廿幾蚊一個包
淨係想早餐平平地搵啲嘢填下肚?

平包同貴包都有需求
有人用低成本整平包賣俾想食平包嘅人
有人整精緻啲俾個選擇啲願意花錢嘅人
咁又有問題?
啲餅舖將啲麵包層層疊責到扁晒咁拎出嚟賣先最黐線
economical bake theory
吓?

我屋企附近$11/ 3隻

仲好撚好食喎
我覺得bakehouse 唔會係最好食嘅麵包,但佢質素對得住佢個價錢有突
其實港式麵包同西方酸種麵包唔同野黎
香港人一直要又快又平,所以幾十年來發展出港式麵包,用商業酵母,發半個鐘就可以造型,配唔同餡咁,朝早或下午出爐,做一個快速早餐/下午茶
西式酸種麵包真係要養麵種,長時間發酵,唔符合香港人嘅時間成本效益,況且好多外國都係以麵包做主食,對麵包要求高啲
再者近年租金高企,幾蚊個麵包嘅屋邨麵包鋪好難生存
你知唔知個價差幾遠

一個係填飽個肚就算
一個係享受先買

點同?
因住生cancer
雖然劣幣驅逐良幣嘅情況有好多
但其實香港本土都可以有好好食嘅包
係睇吓你肯唔肯去揾啫.....

利申 都會食bakehouse, gontran cherrier
葡撻太甜
Sourdough 真係無撚敵
飯野食都係啦,應該要考牌
日本韓國都有廚師執照要考
你講嘅都有道理
不過其實返工嘅人都有好多種,固然有好多打工仔會去便利店/茶記買三文治做早餐
但呢間bakehouse之前一直喺灣仔嗰間舖,又確實有好多附近返工嘅人買嚟做早餐(我諗有少少類似pret嘅定位,針對港島區叫做冇咁基層嘅客群)
另外呢間嘢weekend都係超多人,當然有唔少係港女打卡,但都好多一家大細去食(灣仔嗰間做埋all day breakfast嗰啲,可以話係bakery+cafe)
所以要執都唔係咁易,何況人哋呢間係分店,本身喺香港都好多年
人哋鬼佬4季出嚟先多人咋
香港又點會無

享樂烘焙算係新興又開始發緊圍啦

個市場就係要呢d平價包黎做早餐 填肚用
下下都離地整貴野咩
邊個會餐餐食?
麵呀

你就真係求鳩其嘞
價錢冇得比
包黎講香港算豐儉由人 好過其他野食 平就比狗食 貴都可以係比狗食
咁你又唔好一竹篙打沉一船人,好多香港小店都做得好好你未試過姐,淨係品穀都好食過bakehouse好多啦!bakehouse多人排某程度上真係PR做得好
最揀勁係唔止local麵包店有賣
連大型連鎖店都賣過
笑右

人哋狂開分店你話相信佢好快執
定位唔同
港式係快同平啲
bakehouse係sell好食
bakehouse吹大咗,葡撻同牛角包係好食嘅,但其他一般般
香港人排隊唔係淨係為食物本身味道,係文化係打卡係熱潮係追捧
有其他野俾香港人追捧搶,就少咗人排隊買包食架喇
期望唔同

入舊式面包鋪就擺明為買早餐/午餐 純粹填飽個肚
一定係價錢行先

你入bakehouse係享受心態 覺得鬼佬野高檔
賣到貴一貴都捨得買

呢個世界係無平又高檔既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞