香港人做麵包,衰就衰在太過求其

655 回覆
124 Like 526 Dislike
睇下bakehouse cwb 開新鋪,又大排長龍,大家都係做面包,人地就係有心機整啲好食嘅包出黎,自然買家人流如鯽,反觀香港啲local面包鋪,連鎖啲垃圾工廠包就唔講喇,自家鋪都啲出品都係求求其其🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

好撚好食,不用解釋
Agree
落多D糖咪甜咪上色囉
賣幾錢
咖哩魚蛋包
燒賣包
芝士狗包
燶鳩曬點食呀
貴到啲香港人自動排隊買
清你最識食
我樓下賣果啲麵包有陣油膱味
都仲會有人走去買嚟食
都痴撚線
刮走啲燶咪食得,所以唔燶既好快俾人買哂
關心機咩事
啲人買牌子

燒買包,仲送埋支竹簽
食過,係有心機同好味。

當一個lunch係Ok的

不過同香港人比就唔同講法

10蚊一個嘅麵包,就係10蚊嘅質素

人地低消一個麵包都20蚊起
嗱,我就食過bakehouse, 真係好食,多人買係因為佢嘅品質
係嘅,一分錢一分貨,但香港人,都應該係呢個貴價包市場做啲成績出黎,唔係下下都做下價野,以為香港無人識做包
其實收錢慢啲,做野慢啲已經可以出現排隊情況,中環間19 homebake(又係美心)咪19樣排隊。
明明朝早地鐵站都好多人排美心,唔使做得好食,而且隔夜可能比老鼠曱甴欄過,都可以賣十幾廿蚊
不過排隊買野食,9成都係刷存在感既7頭多
之前喺蘇豪試過佢啲葡撻同埋croissant,覺得冇乜特別唔值咁嘅價錢……但係佢嗰幾款sourdough就應該全港稱霸
㗎啦
唔排除有濕鳩去bakehouse 扮買外國野當打卡。
我只係專注講包啲質素,人地真係做得好食
一個包 = 你食M記一個餐
你買7仔果D罐咖啡 同 cafe d 咖啡都唔同啦
其實都有,有好多工廠嘅工房都有心機,問題係物離鄉貴,鬼佬整嘅一定值回票價,香港人整賣20蚊個一定係水鳩人

香港人嘅刻板印象就係咁,邊一個行業都係。

BTW,鰂魚涌有間野叫「治癒果子店」,賣唔同口味嘅泡芙,而且唔係成日開門,我覺得幾有性格,每次一開都排長龍,應該幾符合你口味。
人哋注重內容,香港注重包裝
你做到人地嘅質素,你都可以賣果個市場嘅價錢
賣得貴+有人排隊=識做包
賣得平+有人排隊=香港人狗屎垃圾都食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞