香港人做麵包,衰就衰在太過求其

655 回覆
124 Like 526 Dislike
希望你下次食好d, 如果有味sourdough 嘅話levain 無得輸
Levain好多嘢都好食,好鐘意佢個pretzel同sourdough
以前成日去pmq買,可惜執咗
原來咁精彩shady aches vs shragels 好似打緊官司口同鼻拗緊
兩間都未試過又有新野試 有無食過baked? 講到話全港最正唔知真定假
以前好驚佢執而家起死回生仲係鰂魚涌開咗間好大嘅cafe 估佢唔到
無試過,但聽講好正
不過可能係啲料正
我一般買淨包
fineprint 嘅所有都好正
日本咪又有炒麵麵包呢啲垃圾
呢啲嘢睇定位嘅啫
我都係鐘意買一大舊返去自己切。平時對eric kayser 一般般不過有次撞啱法包出爐好食到係條街邊行邊食咗半條乜都唔洗落之後就無試過撞到
佢居然咁多分店,我睇相就想衝過去買
baker n bottleman 70蚊一個,超大個
fineprint 50一個,又係大

3人家庭每日早餐食,4日左右,size係bakehouse 1.5倍

bakehouse 30蚊
啡一流,又平
曲奇我prefer traditional, cookie vision 太fancy
佢choc chip with sea salt 又好正
Bake house淨係搞個dough都請幾條友24小時睇實 邊有得比架
香港人唔識做marketing姐
講心機 叉燒燒味晚晚凌晨開工又燒又整醬
最後你睇下叉燒飯都係二三十蚊
然後有人賣五六十蚊就俾人屌憑咩
其實唔講,但燒味,香港世一無誤
有冇試過Bagels Alley? 食落都似以前係加拿大果d, 不過我冇去過Montreal 冇得比較
Pastry真係極唔健康
【過勞猝死】工權研討會 母哭訴兒日做14小時突猝死
https://lih.kg/2652472
曾太的兒子從事麵包業逾二十載,2020年起任職店舖主管,今年年初獨自工作期間暈倒猝死。她甫發言便哭得肝腸寸斷,表示兒子曾向她說新工作非常辛苦,「佢話做咗十幾年嘢都未試過咁大壓力。」她指兒子上班「有早冇遲」,經常凌晨3時許出門,至黃昏才下班,平均每日工作近14小時,更試過加班至晚上8時,休息嚴重不足。兒子被發現暈倒在地的時候為凌晨5時許,手中仍緊攥造餅工具和食材。

由於請假需自行尋找替工,故兒子曾連續兩星期工作

印象中唔止一單,香港麵包業都係剝削員工
講真好過 Bakehouse 嘅麵包舖都不在少數啦
同意你講冇必要食嗰啲連鎖麵包舖
但係唔使喺度吹奏 Bakehouse
同埋傳統麵包舖都有唔少係好好食嘅
Yes
賣空氣
講就勁 邊個會用50幾蚊買個菠蘿包 比你都寧願買老麥 因為西
你姐
我成年唔食飯都冇咩所謂

華人係咪指鐘意圍爐係China town
日日話外國有幾差個班賤種
去酒店兩舊水先得幾件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞