香港人做麵包,衰就衰在太過求其

655 回覆
124 Like 526 Dislike
要飽肚可以睇下佢其他包嘅size同價錢
人哋租貴到仆街、裝修環境又靚到仆街都可能三十蚊食得飽

樓主講嘅求其應該係嗰個裝修衛生求其
個個為飽肚
淨係得返價格競爭
老師傅本土味道冇曬
btw香港其實都仲有好傳統正宗嘅麪包但真係碩果僅存

都信如果有後生做精品傳統包店一定都大排長龍
但冇人做就慢慢沒落又多人移民
到時連外國整嘅菠蘿包都正宗好食過香港製造
50k最少都酒店自助早餐啦
唔係既唔好同人講自己搵50k
你唔配
日本烘焙真係好出色,佢哋有隻牛角包係18層,唔係法國傳統27層,口感更加鬆脆
日本人就係做咩都要求進步,就算佢哋整嘅baguette都唔會差得過法國當地嘅包
日本包又有自己嘅特色
記得之前有個訪問有個人去咗日本學整包,好羨慕
睇下爆江 vs bakehouse 呢條就知有咩分別

鬼佬會鑽研點樣呢個味道更好,中式就只會跟開以前做法
嘉多娜啲包真係世一喎

又平又好食

每次必掃佢d bagel 同 muffin, $17兩個細bagel唔硬唔亁,
香港啲空氣包真係
你打字都係咁求祈
腸仔包你點包裝佢都係腸仔包,你肯畀幾多錢買個腸仔包?
麵包體變做whole rye grain/brown rice/rice flour/sourdough當唔當佢係港式腸仔包?
美心大把白麵包轉做全麥黑麥嘅包賣貴個double成廿蚊個,係咪覺得無咁求其物超所值?
ig啲手作bagel賣到四五十蚊一個都有market就知呢個世界品質同價錢唔係掛勾
整過就知bagel毫無技術可言
鬼佬麵包本身個起價點就貴過港式麵包幾倍
你去法國買麵包啲麵包都平到嘔唔通佢哋又求其整咩
因為有好多都沖得唔好飲
開係D高消費旺區,大把白領買
呢D鋪係開係低消費區先會死
屋邨麵包舖以前都有唔同年齡層幫襯
不過始終香港人越黎越有錢 宜家幫襯得嘅9成都係廢老
加上已經無乜後生仔會入行學整港式包
所以應該好快被淘汰
on9 蘋果同橙比
以前邊有commercial yeast
中式蒸包咪又會用老種,同sourdough都係好接近嘅嘢嚟,都係pre-ferments
其實港式包都係用老種
呢家港式包都唔平,10蚊8蚊

Bakehouse鬼佬包嚟講
算平
好味又抵食
咪多人排
所以你都覺得佢既野係食 「租」同「包裝」?

享樂烘焙/品穀都係後生出黎開 出品都唔錯
但淨係吹奏bakehouse
未計好多細鋪做既都好食 但因為你唔夠包裝就被標籤做下價野 成日話人平野貴賣

老師傅都退哂休咁濟呢幾年識既都好多移民走埋
青黃不接就一定到時得返連鎖比大家揀
以前北角碼頭個邊有間麵包個雞尾包好正,4蚊件
係喎 香港既麵包界就靠你呢句救返了
大把返 office 中午買個包 + 奶就一餐,3x 搞掂
呢個故事係講述一個擁有太陽之手既少年東和馬,令世界矚目既日本麵包誕生喇!
Ching返大陸食過面包未?
準確D講
長時間發酵會產生lactic acid
Sourdough都可以整甜包
再加埋唔同環境唔同麵粉都有唔同菌種,所以每間麵包舖嘅sourdough都有唔同風味
仲有品穀呢
樓主係咪冇聽過就話香港冇?
食過麻麻 名過於實 太甜
澳門整嘅好食太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞