香港人做麵包,衰就衰在太過求其

655 回覆
124 Like 526 Dislike
咁有冇邊間係有 bakehouse 質素 or above ? (當然價錢唔好差太遠)
聽過德國粉都唔錯
但我無食過
你想要咩先 淨係食酥類定要唔同花款

講真Bakehouse算係咁
但唔駛吹到天下無敵咁姐
啲包好食過Bakehouse tim
我食過 bakehouse 牛角飽已經覺得幾好食,想知有冇邊間仲正
德國粉上環有間樓上鋪有得賣, 都好貴下, 個店主係去德國學製包, 但我都無用過

759隻平價韓國粉完全唔掂
韓國師傅點解要加但係
Bakehouse 穩穩陣陣咁囉
經過其他分店 唔使排嘅話 買嚟食吓係ok嘅
咁試下K11 Musea地庫 / 品穀先啦

都算係唔錯
樓主一定唔係太鍾意食麵包 先唔好太早下定斷
細心留意香港好多local新型包鋪都用心經營
享樂烘焙就係一個好好嘅例子
款式又多又新穎又好味 價錢公道
其他姑勿論好唔好食 eg 揉然地
大家都好用心經營㗎~
有興趣可以睇片欣賞下傳統餅店師傅既技術同心機
可能你覺得唔好食 唔夠與時並進
不過以偏概全話香港人做麵包太求其的話
對佢哋好唔公平
gontran cherrier ?
K11 Musea嘅Gontran
D蛋ok 但個皮好一般
嗰間嘅丹麥方包超好食
無錯 佢d野都ok
嗰間個牛角包好食過bakehouse好多
原來係咁,唔怪得咁多年, 就算過澳門搵個好食個kfc葡撻真係好難, 唔識食嗰啲見人哋賣得唔貴就睇小佢, 唔識食就扮食家
我去旅行時食過個餐包好好食,個待應話佢地專登訂巴西麵粉整包
連鎖店就有研發部, 細店邊度有

其實日本台灣條form同香港真係一鳩樣, 差別係用料同detail位既手法
蛋撻王放半日啲蛋撻都出水發臭

其他麵包店,食完好似冇食,發水就算
有無人覺得呢個價寧願買兩個kfc嘅葡撻
好食就有心機
唔夠好食就求其

其實都係睇你條formula 多唔多人岩食姐
所謂既研發部咪就係個大廚/老細
又唔係新興既野 基本上條form一早出哂街做公廁
反而澳門嗰間去過食過一次就唔想再去。
間舖個老闆娘極度西口西面,幫佢買嘢好似欠佢咁,比面色人睇,買嘢食仲要受佢氣都痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞