香港人做麵包,衰就衰在太過求其

655 回覆
124 Like 526 Dislike
你唔係以為酒店pastry全部都係鬼佬做啊嘛
混洧視聽,咁Bakehouse都唔會係個鬼佬全部佢做晒啦
on9 計餅房總廚都大把香港人啦
燶咗呢啲係賣淨嘅
香港變成美食沙漠,一個麵包 POST 都可以推到咁多 POST
麵包跟本就唔係香港人架主食,用正餐價錢買非正餐架食物,點樣吹奏都只係興一時者,如當時古早味蛋糕吹到點好食,而家咪又係減價求人買
老實講茶記門口賣個D$7-10 波蘿包先重手,平同好食包肚,長買長有
唏,香港食個靚麵包好似要去搵諸葛亮咁……仲有就係我好鍾意食Montreal 嘅 bagels , 香港又係冇嘅,而且我發覺呢幾年香港嘅bagels 係越做越衰,唔知係因為要就啲人口味越嚟越似只係做一個圓形嘅麵包, 例如台式bagels根本就唔係 bagels .
好多根本唔係bagel 軟淋淋又甜都唔知有無食過真bageldonut 咁。香港我係買schragels 真正猶太妹開ny style,或者r&r 都ok 有時買超市急凍個d 都ok, 買靚三文魚cream cheese 洋蔥整三文治正到可以日日食
你自己睇返個大標題啦
好多人排、有心機
真,安德魯好食啲,講緊頂尖葡撻

Bake house 吹太大
香港人最鍾意就係排隊
就好似有人認為方包健康過豬仔包一樣
事實咪一樣麵粉牛油雞蛋糖
嘉多利唔掂
嘉多利咪好食囉
我之前買咗個basil酸種,食落幾空氣,係passion嘅味道
下次有機會再試佢啲pastry
想試 求開名
炒麵麵包日本不嬲都有
唔好屈
以前好鍾意食passion,嗰陣間舖未入利東街
跟住開咗分店之後就變到好難食

好多年前了
佢啲蛋撻其實麻麻
個皮好淋
啲蛋又太甜

食過一次下了
好心大鄉里得閒出下城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞