香港人做麵包,衰就衰在太過求其

655 回覆
124 Like 526 Dislike
未睇留言已經知道一大班人會9秒9衝出來講越嚟越難食,突顯自己幾咁有taste,逢紅必反嘅定律50年不變。
千祈唔好亂擴張,發大黎搞,一定會落到連鎖垃圾化
唔好咁睇得起自己條脷
九成人都食唔出手法技術嘅差距
formula根本公開晒大同小異,直情大把舖頭掉條方上網畀人學添
最尾咪又係材料同branding嘅分別
同一間麵包店都唔止一位師傅出品,搵鬼分得出兩位師傅邊個整得好食啲

漏咗仲有價錢 賣貴啲總有啲人就覺得好食啲
佢地本身做批發 不嬲連鎖緊
是咪好似話批發啲牛角包比啲酒店
你你鋪頭買到既都有得批發 牛角包$2.5一個
德國Lidi果啲兩歐包
餵狗定餵雀?
你岩岩落黎?
有人嫌包貴 有人嫌平包難食

兩餸飯 omakase 雙城記
屌 真係有
我係芬蘭Helsinki食過8歐一個包
加杯咖啡 14歐
一定好有心機好好食

屌你老母呀 咁既野收我百二蚊
吹大咗,佢sourdough 同其它包都好一般係market 得好。灣仔個間sourdough 同levain 好食好多
越反越紅
新屎坑當打卡位啫, 喜荼夠多人排啦
佢平均物價係咁高
你試下灣仔近pp3 個間sourdough 嘅sourdough 同levain 個d, 正過bakehouse 好多
台仔真係當菠蘿包係台式包
https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1634185186.A.B6E.html
(google "台式麵包 ptt" 基本上個個post都有提菠蘿包)
雖然我都唔知港式包同台式包有咩分別,都係一個甜面團夾唔同餡
仲新屎坑,人地間鋪係香港做左幾年喇
真,佢細個可能無父母教佢
次次間舖頭出咗名就一定有呢個reply
係鬼
咪又係同其他歐洲地方普遍1.5-4歐一個包
佢父母無買比佢吃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞