香港人做麵包,衰就衰在太過求其

655 回覆
124 Like 526 Dislike
我唔識歷史,淨係識味道,好簡單講,好食我就會比錢買
幾時有話怪香港人
我純粹講佢講嘅嘢並唔係直接嘅因果關係
歷史上麵包都係下價平民野
次等主食
搵個鬼佬做GIMMICK
扮係來佬野再賣貴佢, 香港人自然會追住黎排隊
香港有間整麵包布丁咪一樣排到癲
人自然會搵好食去排
屋村麵包根本唔好食
食美心好過
又係你話求唔求其
啲料夠靚嘅話求其整都好食㗎啦
mark up十倍咁啫
麵包得嘉多莉整得好食
一個麵包加勁多野
香港人就是求其
都同意,香港人做咗咁耐麵包都冇乜突破,其實間間都差唔多嗰啲款
唔駛誤導,我識整麵包,日日食自己嘅麵包,最愛baguette ,pain de campagne,focaccia,ciabatta .酸種,老麵我全部都知係乜嚟
早7 8年喺麵包舖返工師父已經開始講
其實香港個市場唔係好願意花十幾蚊去腸仔包菠蘿包
做呢啲港式一定要夠平先吸到人買
另一條路就係專做歐式包外國包款 感覺俾人專d有1 2款招牌包 賣20 30 40蚊隻包 做得好 d人偶爾黎買下間舖都會做得住

所以而家大部份開新包店都係後者 所以港式好可能會執下執下就淘汰或者得返大集團 因為出品有限成本太大回唔到本
日式菠蘿包行撚開啦
仲比台仔騎劫我地港式菠蘿包呃架仔係台式

https://udn.com/news/story/9650/5172971
香港個種最多隔夜種 酸種係真係煩好多
呢間真係有料到,k11 最低嗰層嗰間差唔多價錢但好撚垃圾
未見過灣仔同中環店條隊?開咗兩年都唔止
嘩 柒撚到呢......
係,重點係好食,好食嘅野人先會回頭買
間野係好食, 所以長排長有
呢個post最痴線既偽命題話香港包賣得平就話人地無心機做
料靚求其都唔會好食架
人地係各方面有有要求,出品好食,我先買
清點評價香港嘅面包業界?
普通嘢嚟 只係傳媒吹捧過
kfc都好食過佢
好多街坊餅店都好好食 但要識搵
你未食過,冇過嚟香港島梗係唔知,呢間香港人鬼佬都排隊幫襯,開到第三間,仍然供不應求,嚟緊我睇只會越開越多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞