Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
我想問 8000-10000$ budget 5.1.2 有乜好嘅選擇
可以佢冇位or冇電放後置呢
唔使講,ambeo 聲屈晒機
想問下SN10Y Soundbar + Woofer好唔好用㗎?
新手想問下本身電視用緊LG C1, 電視內置有4個喇叭同支援dolby atmos, 有朋友housewarming送左隻bose tv speaker, 我見如果單用soundbar會無左dolby atmos, 但如果電視喇叭同soundbar一齊用就會有番atmos, 但電視同soundbar一齊用既話兩邊聲音好似唔同步差少少咁, 係電視較聲音delay都係永遠差dd, 而家本身用緊fiber駁電視,買條hdmi用erc駁會解決到個同步問題?

仲有想問下bose tv speaker同sn7cy分別大唔大?見佢有減價諗緊換唔換左佢好
主要聽歌唔好用soundbar... 用番對active speaker 你會更滿意
你用optical 駁電視, 電視和soudbar 都會同時出聲, 聲音同步一定會有差異,無得攪。 一係自己電視manual 較到無聲。 但你條soundbar 用optical 一定出唔到atmos (就算本身你條sb 支持)
巴打想買條二千左右入門Soundbar
Denon dht-s217
LG sn7cy
Panasonic sc-htb490
邊隻會比較好啲?唔該
想問下泰水q990b係邊個網 定官網就ok

[member]巴打邊個商場買#:P#dog[/member]
多謝,我意思係條soundbar都有一定厚度,電視腳架多數都好矮,唔會擋住?
睇番上幾個reply 就有,唔重複了,費時見光死
咁如果唔用optical轉用erc 咁會唔會解決到差異問題?
都係唔想無左atmos同埋唔想哂左支soundbar先諗兩邊一齊出
用HDMI eARC 係會無左差異問題。 你支Bose aoundbar support atmos?
我係80j Bose 900 soundbar,之前unplug 電視電源就出得翻,今次試咗幾次都出唔到,唔知係D+ 定Sony TV 嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞