Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
巴打我都係a80j 加 q800b.

想問你依家係未每次開電視條bar 都自動著埋?

係既話,有無方法轉到setting , 唔想下下都自動啟動左條bar 黎出聲.
想請教下插hdmi同光纖有冇分別?
點解唔想用條bar出聲?
想請問下依家q600b仲有冇咩大問題, 我個電視櫃剩係擺得落佢,如果唔係就要買signa s4或者 denon s517
我仲未送貨。
但你個問題#372有人答過
果度都係我問架, 攪唔掂呀~
你收貨時試下丫,睇下攪唔攪到
電視關BRAVIA SYNC
HDMI可以傳高清無損音訊去SOUNDBAR, 例如DOLBY TRUE-HD, DOLBY ATMOS, 只可以做到多聲道例如11.1.4, 9.1.4
光纖只可以傳有壓縮有損音訊去SOUNDBAR, 例如DOLBY DIGITAL 5.1

另外HDMI接駁, 可以用埋HDMI CEC功能, 可以用電視REMOTE控制SOUNDBAR音量, 亦都可以電視同SOUNDBAR同步開關機
1. 開SPACEFIT
2. 用AUTO EQ再cal
SONY HT-A7000
FRONT TOP開高D
如果都係唔夠, 就要轉Q700B+9500S
本身Q700B個天空單元大好多, 另外9500S都有天空單元
9200S沒有天空單元, Q600B天空單元又細隻, 所以會差少少
呢個就係兩者分別
反而Q700B同Q800B分別唔會好大
我都好想知Q700B同Q800B有幾大分別
攪唔掂, 關左個sync, 之後, 個soundbar 就算揀hdmi erc 郁唔識出聲
1. 關左個sync
2. eARC用自動或開
3. 發聲用左音響系統未

如果都係唔得就買個HDMI CEC斷路器
Ambeo 好定Q990B
比較重視音質
電腦檯放s517點睇?
張檯深1米 闊1.2米
諗住係間細房仔到用
你張電腦枱有咁大?
subwoofer 放邊
我都想買 但係好奇唔知放邊
其實s center只係用條aux,真係好易有雜音出現,點解罪大會無諗過呢個問題
感謝
我喺app轉咗Advanced CEC - option 4 同 standby timer - never, 呢幾日好似無咗個問題。你都可以試下
深幾多唔係重點,支soundbar離聆聽距離有幾多先係重點,如果完全nearfield用就用番active speaker吧,太近都唔會感受到d咩surround 效果
成本平,加埋根本整出黎仆住有人買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞