Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
咁真是好抵
streaming platform 有7.1 或7.1.4 應該無,最大機會是blu ray 自己下載
如果咁講,係咪q800b搭9500,基本上好多時間嘥咗對喇叭 (片源無7.1)?

掙扎個位係我未知擺唔擺到9200或9500。令到自己猶豫q600b定q800b
但我想至少要5.1.2
Q800b 搭9500播5.1只會”嘥左”side firing果2隻單元。

位黎講,麻煩你爭扎下騰個空間出黎放後置,效果差太遠。

反而600+9200對比800+9500唔會差太遠
唉。煩位係要宜家揀定。

我見800 仲有其他技術,比如抗躁,space fit, 但唔知係咪噱頭嘢。
巴打你仲努力緊你唔係用百記優惠咩?用匯豐貨平平地玩住600B先,我本身唔識soundbar呢d,巴打你諗得入門款我諗你都唔係玩開平平地玩住再升啦
我覺得最少都q700b以上 加多少少好過之後買左後悔就麻煩
百記兩款都減500

我唔係玩開,但有機會玩就自然想玩好啲
一係5.1 一係Atmos
咁即係atmos 先用得盡晒全部喇叭

多謝各位巴打解答
即係電視聲好似仲大聲過sound bar,要開大聲啲先出到聲,係咪真係W數唔夠推唔出聲
Q700B開始個天空喇叭單元大好多, ATMOS輸出應該高好多
另外9500都有天空喇叭單元可以一齊出ATMOS

Q600B+9200就相對弱
因為S60B冇天空反射喇叭單元出ATMOS聲
買錯
唉,睇嚟過唔到海關

擺後置要加兩隻喇叭架
開大聲d冇問題架,夠聲咪得。

你用電視音量max比q600b音量max先係apple to apple,電視同soundbar volume control個step都會有唔同。
已經無線 又唔係大隻
都難過?
想問邊到買最抵
要擺喇叭架,海關嫌難睇
就咁sofa 側邊擺唔擺到?
有無咩窄身架介紹下?勉強攝到9200。但要靚仔
Sonos係異類之前買咗beam,之後有錢又買咗對one做後置,遲啲出sub mini又買埋佢,出年條beam用耐咗可以就咁換佢
岩岩入手成套bose 900
如果bose 900未開機
有冇方法試到個後置同bass module係咪正常
Sonos一開始就唔會考慮。

600B加9200先4千,連beam 2 都買唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞