Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
sad but true
無電到?唔會唔work,插實啲線再試
燈都唔著
聽日買另一個試試
早2個禮拜試過有燈著
另外2件係咪試唔到住,要connect左soundbar先?
應該 AVlife
問題係開電視20,但開sound bar 30先等於電視20咁,是咪我耳仔問題
淘寶揀木個啲
你揀鐵通個啲係簡單 但實樣衰
個sound LV 大家標準唔同啫
我部AVR 開到4x 50
睇戲6,70
之前sound bar 先2x 30
Maximum 2者一樣?
位置,size同埋外觀嘅trade off
青蛙巴有無介紹
有諗過換走屋企的鐵通
其實點解sound level 會咁唔同,我睇house of the dragon 都要教到60先至可以聽到人聲講野
多謝青蛙巴,都是依個post 同你傾計先至最親切
this
大互相幫忙啫
見青蛙巴的setting 又有av 又有天空又有聽歌,雖然音響同電視post 都見到佢,但setting 上最似家庭影院
而且家庭影院巴打而家真是買少見少,一是就soundbar 一是就變2ch,連柒陸個家庭影院區都死死下,所以要珍惜每位討論的巴打
我單身🐶ma
連呢啲特權都無就真係好撚慘啦
雖然之前都要過老爸個關
硬件上因為部部amp既spec都唔一樣, power efficiency, SNR, headroom, 然後volume control又有唔同, digital vs analog

咁當然你個情況又有可能係mastering果時個reference level低, 所以要大聲d先聽得清
想問S巴點樣可以check AV AMP reference level?
我指既唔係av amp呢, av amp既reference level咪0db

我指係有d audiotrack既mixing未必reference係85db, 咁用同樣音量咪會細聲d
文昌巴如果有位放到不妨用靚仔少少既腳啦, no offence tb果d其實實物cheap...2手既ss-6其實都抵玩, 白色又幾靚仔
多謝S巴推介,其實而家已經放緊一對腳架黎放D320,但只是心思思,在天龍未有+dirac 時可以買d 乜
而家又傳天龍+dirac 要到下年Q2先有行貨,不過而家用左switchbox 做到bypass 左又唔急
巴打有無其他窄身架介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞