Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
想請教大家
最近心血來潮想買條soundbar 用dolby atmos 睇netflix 同d+
睇中左denon s517,但發覺我部電視得arc 唔support dolby atmos
咁我如果買chromecast with google tv插落s517到,再插條hdmi去電視,咁出唔出到dolby atmos 㗎?
出到,source直入soundbar就得
arc出到lossy atmos的,用dd+黎做container

只不過要睇埋部電視sup唔support atmos,睇streaming出到lossy都夠
唔該巴打
唔係全部AVR都有room correction?
cec同arc冇關係,hdmi 1.0既時候已經有cec,唔係好舊既電視都唔會冇
dirac live始終家用room correction王者
前幾日買咗q800b可能我間房位置細,反射做得唔係幾好,搞到環繞聲覺得唔夠勁。
有冇師兄係買咗9500s,想問你哋未加之前覺得本身單bar環繞夠唔夠, 去唔去到耳仔位?
加咗之後又會唔會有好大嘅差距?
個天空聲同bass改善咁多?
啲入門影院系統仲使玩既?
聽歌 d 調音都幾差
你指YouTube 入面? 不能作準啦
How much EUR???
岩岩裝左枝Q800B, 未裝對9500s,
用緊Sony X95J電視
插左eARC個HDMI位

想問下點樣睇到係咪聽緊Dolby atoms?
定係會自動tune 左有無邊個位睇到?
另外想問有無咩要set架第一次? 同埋唔同既mode應該幾時用

㩒遙控器個感嘆號 支bar個mon仔會出dolby atmos
買左水Q990B...
但唔知點解smart-thing 個app 加唔到枝soundbar
但藍牙功能正常有無巴打識搞?
]
How much EUR???

同代理價差唔多,但香港有保,早知買行貨

咁呢3支soundbar 應該點揀好
係咪邊支都無所謂
邊度買請問
加左同未加差天共地
每出新一代都係咁講架啦
2.1入門...3支都冇聽過, 依個level效果都唔會差異好大,安全d就一係samsung一係denon

依幾支出面都唔知有冇得試, 如果冇既可以試下同牌子其他型號大約拎個調音既idea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞