Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
1000樓下嘅soundbar一定比唔上樓上巴打介紹嗰對喇叭
巴打, 禁完見到係"Dolby Digital plus" , 係咪呢個就已經係最好聲啦?
唔好意思新手上路,第一次買soundbar
speaker打橫咪又係一條
好似係dolby truehd 先係?
lossless through earc
即是連電源線都唔洗換直接用轉插就得?
想問可以點set 呢個?
而家$5000 有邊隻推介?
要有sub 要有後置?
係邊到買到?
thx
Sound mode較surround就會有聲 播咩片都會有
不過講真冇咩效果可言 純粹係有聲出
學到野
首先你個source 有無truehd 先。。。所有串流平台都無, 只有4K blu ray 或 人地rip 出黎d 檔案 先有。 仲要睇 你條soundbar 睇下支唔支持atmos 先。。
想問吓如果冇打算買後置係唔係冇必要上到去q800b

另外想搭單問聽歌方面藍芽喇叭係咪貴平分別不大
最近買電視送咗個monster sb3 soundbar 未送到嚟 但想請教ching呢隻係咪好廢定係都夠用
唔知你用緊邊個model
照道理如果想將2ch
轉多聲道一齊出聲
除咗「standard 」之外
其餘「adaptive sound」「surround」「game pro」都會upmix 全部speaker出聲
(當然效果o唔ok要自己判斷)

利申:用緊q950a答你
我依家電腦用緊creative隻Dac, upmix完啲聲會勁拆、0 base咁
想知Samsung啲soundbar 會唔會
訂咗部A90K想整返set喺房睇戲同電腦用
不嬲用soundbar 聽歌
多數用standard mode
聽唔慣立體声 > 多聲道怪怪咁
(演唱會除外)

btw真係 upmix 咗都冇拆聲or
冇bass嘅問題喎
或者你親自落鋪試吓聽感先吖
可能啱心水呢
多謝ching提點,我用900a,我平時聽歌都係standard,adaptive試過好怪
電腦節denon 217有冇平
最好換左條線,adapter冇咁安全
依個價要咩都齊晒得samsung q系入門
唔係,隻sub唔同size,另外q800b多兩條反射surround channel。仲有processing power都唔一樣。

睇你點定義藍牙喇叭,active speaker貴既都有藍牙support
你要問你自己 冇人知你要求係咩
jbl冇atmos support
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞