Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
想請教下svs micro 3000 , 佢左右兩邊單元
如果一邊接近貼牆係咪唔得? 諗唔到點擺,定簡番單元係前面既款算?
4880好似都幾抵
配後置會配邊對?

同930b差幾遠呢
貼牆一般都閪聲到仆街
唔一定, 有人係玩成隻sub掉轉向電視牆再將個phase扭180度, 其實好睇個空間係點樣, 不過3000 micro有內置peq, 我記得可以customize, 其實都唔太驚
總於喺咸片買咗Q800b$4880加後置$1790, 不過要等送貨
好抵呀師兄
果個展其實係叫"香港高級視聽展", 音響技術搞既, 你話會唔會有sony同samsung soundbar專區
空間大影響就一定架喇.. 但係如果係貼牆我相信eq點set都唔會好聲(當然如果cut off到可以接受而唔boom, 分分鐘連subwoofer嘅聲都到喉唔到肺)

唔係一刀切話一定衰聲 但係一般玩家我相信都冇咁嘅經驗同耐性去執
pc用買隻one咪算
但係standalone subwoofer general operation frequency係20-80hz (+-30hz), 個wavelength咁長, 而同時bass region below 100hz又係omnidirectional, 未至於好大影響? 加上如果唔夠boom, 貼牆仲有boundary gain
原本想買Denon s517 啱啱係咸片試聽完 無咩特別 feel唔到立體 (原本用開電視喇叭)
之後再試下隔離支q800b,完全feel到成個環迴立體

咁樣係咪正常,未想買到q800b咁貴,但好似佢先係我想要嘅嘢
同埋s517係咪真係咁廢? 定係個店員幫我試嘅時候有機會set錯嘢
唔知巴打間屋實際係點好難講,只不過以常見嘅香港家居格局去估計,一隻雙8吋subwoofer 貼牆好難會有好結果,近牆同貼牆係唔同喎
同budget買Q600B+後置
$3990
環迴效果一定好過S517一條過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞