Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
如果好重視個天空聲道既話請玩真喇叭setup,soundbar就算去到旗艦都只會係有一浸感覺only
$1500 budget有咩選擇?
唔想有低音音箱,最好 soundbar出到夠低嘅低音
電視用 sony
入門level唔錯,可以再加後置,不過只係可以配9100s/9200s,唔可以配9500s

另外有user report會有audio drop,懷疑係processing power既關係,依點要留意番。
我係訂西德板同升降架組裝
市面應該買得我呢隻size嘅檯
想問個距離至少要有幾多先可以?
我諗我係間房頂盡都係1米至米5左右
夠唔夠?
爸打,先多謝你既資訊, 但我都試左好幾次,應該都幾肯定唔似攪得掂
個sync 一識左, 係完全搵唔到earc 仲可以轉setting 既野, 因為dim 晒…
而我都開住utube,轉過用音響系統出聲,aoundbar 就係唔識出聲(bar確認係食hdmi signal)
Sony… 好on9
人地預你駁住soundbar就係default 用soundbar出聲架啦,插住soundbar但唔想用黎出聲咪仲怪
都係架
入門級Q系真係唔可以奢望d 乜
另外都想講埋隻 sub
自問係木耳,
不過都聽得到潛得唔夠深
有種濛濛瀧瀧既感覺
但$3990 黎講
性價比已經覺得超值
睇依個forum 同柒陸,好多人都是買A9
好少人買A7000
冇錯, 都係一分錢一分貨, 同埋soundbar setup始終方便好多, 又慳位
from dolby atmos documentation:
For an ideal playback experience, a Dolby Atmos enabled sound bar should be located at least 4 to 5 feet (1.2 to 1.5 meters) from the listener’s seated position. Avoid sitting too close to the sound bar, and avoid positioning the sound bar so low that you are looking down on the top of the sound bar, as this will disrupt the sonic effect.

你坐位距離條soundbar有米2-米5距離就夠, 如果普通電腦當喇叭用我都強調左好多次唔好用soundbar, 買番兩隻active speaker效果仲好
soundbar setup 真是方便
而家買左evo150 後,av amp 未有preout 後,所以要買個2入1出
但買左第一個貨好似有漏聲(串擾)
而家寄緊第二個黎try try

唔通真是要香港買一個
或者要買料自己整
如果我要買SONY我都只會簡A9, 主要係比起普通soundbar方便太多, 4隻野點擺都得, 不過係聲既表現對比其他牌子旗艦其實冇咩特別
唔係好明, 文昌巴唔試下用zone 2 to evo150? 可能都會work, 我記得有d牌子可以唔同zone同時出同一個signal
而家我要onkyo av amp 機 黎睇電視電影
evo 150 黎聽歌
但我只得一對speaker EVO 4.2
因為部onkyo 機舊無preout
所以而家要onkyo 同evo 150 插去2 in 1 out 的switch 之後再出聲
但買左發現,switch 左去evo 150 時,evo150 無播野,onkyo 播電視野,evo 4.2有聲出
switch 左去onkyo 時,onkyo 無播野,evo 150 播野時,evo 4.2 同埋中置有聲出
所以搞到好麻煩

想諗緊是咪要香港買一個switch 先至靚D
定是要買料自己整
依個你應該叫佢做speaker switch, 因為switch好多種 (RCA switch, XLR switch, etc), 就咁2 in 1 out唔係好明

不過依d平passive switch又真係唔多唔少會有crosstalk, 可以望下支那nobsound, asr有measure過d xlr同rca switch, 表現都唔差

但係ONKYO連zone 2都冇咩? 冇理由咁落後架, zone 2係rca out黎, 可以直入evo 150既ht bypass input, 如果可以食同一個signal其實同preout冇分別
加呢d通常都衰聲
升級埋av amp啦
問清楚d
咁zone 2 用av amp 會放大,之後evo 150 ht bypass 再放大,咁會否都是會整壞部evo 150?
因為第一次用要小心D問
唉,而家當然緊denon 下年加埋dirac 中
如果zone 2係line out, 佢本身就係比你用黎駁第2部amp出第2對喇叭

不過line out係fixed voltage, 而pre out就係經過你部avr既premamp調整過大細既voltage, 最安全既測試就係唔用ht bypass, 將部avr當做普通source, 就咁line level入evo 150然後用evo 150個volume黎控制音量

同埋我記得你用緊nr696? 其實manual都有講可以用zone 2黎駁power amp...
S巴記憶力都好好
我是用nr686 無preout,nr696有front preout,我都找緊2手機
七月底有部2600 我miss 左
唉,香城巴,而家等緊天龍加dirac
想平平地找部2手av amp with preout 找緊
記錯左model

不過同我上面講既一樣, 你將部avr當source, 直接lineout去evo 150既line in, 然後用evo 150本身既preamp黎控制對喇叭既音量, 咁樣做我唯一諗到既唔好處就係用唔到room correction, 因為avr個calibration冇辦法控制到你部evo 150既音量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞