Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
巴打個setting係根據d咩黎set? 定純靠聽感set?
Atmos呢5條demo

第一條有啲波波圍住你飛, 第三條有啲樹葉圍住你飛,我用呢兩條睇下嗰個環繞嘅感覺連唔連貫, 聲音一唔一致。
第二條佢會播歌同埋好似睇戲咁,呢條可以攞嚟 睇下實際睇戲嗰feel。
我前FT set到咁高係因為我屋企天花比較高,C set 高一格係想對白同埋聽歌人聲出啲。S同R 用上面嗰三條片憑感覺set。
咁呢5條demo係邊到黎? 巴打買左隻atmos demo碟?
咁tv arc同earc其實有咩分別?
我攞48吋電視做電腦mon
window有dolby atmos app 有呢5條片
原本9500s都想買行
太古咸片前排做到$1690
不過而家海鮮價$1890-1990
用咩電視?
好方法,我遲d又試下先
抵屌 當年田買Q70T + 後置都5千1
岩岩買左q800b+9500s, 電視用緊x85J
想問有冇野係要set? 我見出緊dolby digital, 係咪可以轉dolby atmos?
請問個subwoofer 有無話要放係左邊定右邊
我原本預右邊放,但個subwoofer 右邊有個圓形大海綿
而家佢側面個海綿離幅牆得10cm,會唔會影響出聲架??
定係佢咁樣要放返左邊先得呢??
10cm好過無,ok架喇。
岩先認真度有離牆30cm,但有窗簾
有無大影響,無就算。
有窗簾隔一隔影響更細
條soundbar q900a 有時用完好地地
放工返黎開電視又冇哂聲 得返d背景聲 有冇方法解決?
即係有窗簾更好唔該
我駁好了 用緊Sound bar出聲又有低音
而家右下個芒仔顯示TV ARC
請問岩唔岩mode
大家有冇換HDMI線?
有冇咩介紹?
另外想問Soundbar 換電源線對音質有冇幫助?
TV 去soundbar 係TV ARC….
師兄睇多d說明書
我想問下如果用bose soundbar 900 駁 airplay 聽音樂做唔做到5.1? 因為諗緊買surround speakers 做個surround sound, 不過驚得睇戲先得. 我都多聽音樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞