Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
sony官方優惠黎...自己上fb望下
woofer 我都算,天空聲點會勁過頭要減下佢
驚個天跌落嚟
呢點真係有點誇張了。Soundbar 反射都能做到聲音過大而要減 db 呢個效果。。。 早知我唔玩AVM啦🤣🤣
過幾日Q800b送貨,第一次自己裝sound bar
有幾個白痴問題想問:

我部電視係A80J掛牆
1. 用藍牙定hdmi駁電視好d,如果用hdmi,有無包埋??如果無我可以買定,廢事到時裝裝下走落街買

2. 個subwoofer 擺地下要唔要搵野攝一攝底??

3. 有無d function裝完要set下佢,我可能出到聲就當搞掂,有啲野無開都唔知

唔該。
唔覺 用緊Q700A + S9500 覺得曬左錢...
無surround效果?
1. HDMI ,跟機應該有

2. 唔洗,本身有墊

3. 正常無野要set
我覺得無.... 個加成連10%都唔知有無...
條BAR 加SUB仔已經搶曬聲
或者真係比夠錢上990B /SONY A9 個D先有FEEL掛(我估)
Surround 較+6,唔夠既其他channel 較-6,一定有效果
你後置擺咩位置?
都係自己既左右兩邊 講真 真係無乜聲
係間唔中 打機 有D位 佢真係獨立比一隻SURROUND出聲 先叫出少少 但效果好假
正如上面講 要TUNE低前置 同SUB仔
再開爆SURROUND 咁樣黎「出」就無意思啦?
單元有無向返自己
照計應該唔會咁差
我用過舊款Q70T + 後置 surround 感都明顯
S9500 就向前 同一隻向上 我試過向前 定轉90度向返自己 感覺都唔係好出 除非真係放到貼耳仔....
清楚明白,唔該晒
唔係無意思,而係可能surround輸出太細導致無感覺。

上網搵下啲surround 測試既片,聽下音量係咪一樣。

https://youtu.be/xCbLLge0tOE
跟機有埋hdmi 自己可以買靚d
最好插hdmi tv就earc先出到最高規atmos
其實我一直想問下
我應該買咩款SOUNDBAR
因為我個電視同電腦
都唔係係廳同房
只係係一個公屋騎樓
我望電視距離大約100CM-120CM到
個EDIFIER電腦喇叭睇戲真係唔夠力
我又未買過SOUNDBAR
其實D入門級係咪已經好夠我用呢
我放到Subwoofer
唔該大家
入左手q930b兩日 真係好正 聽歌睇戲都一流
聽歌得咩?
我聽過仲差個我對電腦喇叭
我覺得唔錯喎可能我電腦喇叭係egg duo 又無sub仔呱 而家坐係廳聽歌加埋後置感覺十分唔錯
換對Lsx ii 試下
電腦房地方淺窄lsx都唔係好擺得落呀陰功
尋日試左陣JBL bar 5.0
低音預左少既情況下,出黎係可接受既
聽2ch pcm非常一般,叫做好過普通中低階電視內置喇叭既
金屬味重,乾爭爭,10年前LG 2.1生巴仲好

喂佢多聲道source就正常番好多,比較適合睇戲睇netflix多果D既朋友
純睇電視用就麻麻地喇,如果要一條過, 省位, 平既款就可以考慮
各位巴打,大家sub仔係放地下定放電視櫃面?
屋企成日拖地,放地下會唔會濕氣整壞?
同sub 應該放係soundbar 右邊?
我930b個孔向右,佢係想撞到野做反彈定點?
求各位解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞