Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
依個價我會買番Q系, s60b只係5.0黎, 個atmos都係假的, 不過佢係細條d既
如果HW-Q600B 點睇?
有sub 都可以既
之前想揀S801B 因為見個sub 冇咁大舊可以慳位d
點解個Atmos假嘅
因為佢只係5.0, 冇upfiring driver, 都係靠virtualization, 仲要冇subwoofer, 除左空間原因之外諗唔到點解唔買q600b要買s系
想請教下Samsung q800b如果唔加後置,同q600b唔加後置比

Q800b個環繞聲值唔值得比多啲錢(千幾2千)買,定係揀返q600b算數

諗住遲啲先再研究個廳擺唔擺到後置,擺到先再買。擺唔到就無辦法
如果有budget當然值得, 有空間反射既話起碼個side firing可以補番少少因為冇後置唔完整既音場, 同埋q800b隻後置9500s比9100/9200s多兩條天空channel
多謝巴打,咁睇嚟買住q800b, 真係有空間先再加9500
其實我想玩5.1但要逐d逐d 買
定加多少少屌samsung 好呢
2千零蚊budget玩唔到喇叭setup呢, 最平最平既avr都已經用晒所有budget

如果有計劃同空間玩喇叭既話, 個音質點都好過玩soundbar, 買完front stage之後先一隻一隻加上去, 一開始預番一萬左右會比較好
玩住應該6000至8000 都得
如果單條800b咁用,佢係會出哂5.1聲道既聲?
但你Sn7y 無得再up wo
如果 你要慢慢加 不如Sonos beam 2
跟住慢慢買一對one 再加sub, 今年應該會公佈mini sub
會, 佢既side firing已經係出緊surround channel
如果加埋後置之後呢?side firing 唔出聲?
冇錯, 以我既認知係5.1既source除非開其他mode upmix佢, 否則都只係後置出聲
感謝解答
我都有係凶宅睇過, 係幾吸引
但本體加兩粒後置要9k.....我寧願儲多d 買sony 果4座野了

可能儲多陣錢 買beam 2 算了
如果 只係玩最入門5.1
三星 Q600/Q700B+ 後置係最抵
但第日一update 就成套一齊換
我上年就係買左700a +後置 新入門黎講已經好夠用
其實soundbar 似notebook 根本一買就一是最入門一是最貴,因為根本無得升
睇幅圖尾兩行,意思係咪扮到真後置嗰2隻喇叭? 而surround speaker隻9500就係擺坐位兩邊嘅2隻喇叭?

其實平時啲streaming platform多唔多7.1或者7.1.4?
同意,但我由Yamaha 109升去LG SN11R比人話
真心lg 好奇怪,如果升sb 是應該升三叔好d
但無論用lg 定三叔都會比你用yamaha 109 好好多
唔係,無9500就靠side firing 去模擬後置,有9500就會唔出聲。

7.1或者7.1.4既串流非常少
我買果陣平

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞