Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(24)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
有無人用過 jbl stv135, 想平平地買個soundbar比老豆老母睇電視
KEF LSX II vs Q990B ,後者係玩具
本身都想買部S517聽歌睇戲用, 因為真正聽歌speaker好似好撚貴
咁我好似平平地買條sound bar兩用抵啲
屌原來個位得85cm
咩係全atmos?
佢而家呢條虛擬atmos咩?
各位師兄想請教一下
小弟最近用超廢劵買左s217 同一個vg289q既mon
之後返到去 試左 ps5>soundbar >mon 係無問題嫁
但當我加個hdmi switch係ps5同soundbar 之間
就變咗無聲無畫面

因為我有部pc同Xbox 想插埋一齊
想問下係咪換個4k既hdmi switch就可以解決到
定係我邊一部分理解錯 插錯線
想請教一下
買咗新電視掛牆,出嚟啲聲好差
想問應該買邊隻soundbar
電視型號:LG OLED55G2PCA
係咪應該買返LG嘅soundbar呢
睇戲就要有support Atmos 既sound bar
最好揀埋有實體後置,
只係想電視聲好啲
一條Denon S217 已經夠
唔係太熟soundbar
想問下support Atmos嘅有咩牌子同型號係唔錯架
未有後置天空聲道, 我自己覺得唔夠完整, 如果唔係都唔會買q800b
Lg g2 係旗艦級電視,啲聲應該有返咁上下。
會唔會係調校問題?
因為掛咗係牆
啲聲好似焗住咁
HDMI switch 有無插電
普通hdmi switch插soundbar應該唔work
要貴個d插電款
一套有後置 可以揀q600b/q700b 加後置
睇戲好夠用
睇你聽歌定睇戲多,買對the fives都可以
唔係掛牆唔洗買G2啦

影個settings黎睇下
我嗰款HDMI switch係唔洗插電嫁喎 插線就有燈著
係我老豆幾年前買洛
所以想請問下係咪買款新既就解決到
Ps5訊號要hdcp2.2你個switch有機會舊得滯唔support就唔得
都少貴 預around 3k btw thanks巴打
電視關HDMI CEC
姐係理論上 我買個hdcp 2.2就解決哂
3部機都用到? 我買個返去試吓先
感謝兩位巴打解答
用得ps5你買個hdmi2.1,支援hdcp2.3/2.2,插電既switch
我G1 + Bose soundbar 900
睇戲打機正到仆街

但睇love staycation人聲差少少,要開dialogue mode 唔知係佢拍嗰時收音差定點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞