(有圖)點解香港而家出唔返90年代嗰種有仙氣既靚仔靚女?

669 回覆
769 Like 98 Dislike
咁葉劉真係世一
五湖四海同雙非來源有咩分別
定係你係就係五湖四海
咁耐都無葉劉姐姐
(歪頭燦笑
依家D人每日集中咁長時間望電子產品
好少人會有做眼部運動
搞搞下眼神呆滯囉
唔出奇,有學術研究過後天容貌點改變。
甚至發展成一個學科:表徵心理學。

例如:夫婦對得多,互相模仿對方面相表情。
有研究過睇得靚人多,長年累月都會變靚仔咗。

另外,仲有一種叫戲劇效應。
長年代入某個角色,你嘅行為舉止,面相表情,愈來愈似個角色。
而大數據已經可以去到90%從面相猜測對方性格,職業,甚至配偶面貌。
以前冇咁興整容執相
化妝又唔會戴咩大眼仔雙眼皮膠紙
加上啲人少機會讀書 咪會行演藝路搏紅賺錢
最靚果批先做到明星

而家行行咁多機會 靚嘅都唔入行啦
有錢都送啲仔女去外國
80年代有冇雙眼皮手術?真心問
根本出轉旺角大把同level
有研究過睇得靚人多,長年累月都會變靚仔咗。

咁點解明星啲經理人、屋企工人咁多樣衰嘅
甚至星二代、馬德鐘個仔、邱淑貞二女細女、徐淑敏兩個女
對得佢地老豆老母夠多喇掛?已經不能夠再多點解變唔到靚仔靚女

以前整容比較難,通常要紅咗或有錢先整到,另外唔會好誇張咁整,日本以前係整容勝地
以前相機冇咁好
我老母都係 後生嗰陣好白又紅唇
其實相機像素都有影響
睇返以前啲相簿,冇咁清但影人像真係幾靚
黎明係連登仔最憎嘅北佬喎
呢個研究有冇話追蹤5-10個人
記錄佢地「長年累月」以黎嘅容貌變化?
已經唔理做呢個研究嘅人點樣「定義」靚仔靚女
好好奇點樣論證
Naughty girl
咁姜濤如果係80年代出道
佢做割雙眼皮手術嘅機會比較低
咁連登改口風嘅機會又會比較低
可能係縱橫四海,佢地3個擔正呢套戲
其實得甜茶同Patrick夠班
https://www.gushiciku.cn/dc_tw/200417535
上兩個世紀已經有呢個手術
咦 咁姜濤係80年代出道前都可以割喎
開始有d波,發育得唔錯
E+資訊太流通,未有仙氣都比人起曬底,之後自然就有人出黎話係雞,仲有春仙氣咩
我覺得只係普遍人識打扮左,包括髮型衣著都係符合大眾審美,所以驟眼睇會覺得街上多靚仔靚女但望真d其實好多都一般
15歲去爆房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞