(有圖)點解香港而家出唔返90年代嗰種有仙氣既靚仔靚女?

669 回覆
769 Like 98 Dislike
而家新一批嗰d
你話Mirror又好 Collar又好
雖然生得靚仔靚女,但完全冇嗰種氣質
以前化妝又落後,後製又落後 又冇乜撚野醫美,乜都輸蝕過而家
但出黎既效果反而屌打而家

利申 非批判,只係想探討下兩代既文化差異
因為依家都係星二代,肥水不流別人田
依家想做明星,首先有家底
以前d人來自五湖四海 呢代d人來自雙非 點同
其實唔止香港
全世界明星都係
而家反而興素人喎
你見最紅嗰班多數素人出身
韓國而家唔係反而越黎越好咩
舊時嗰d誠俊哥 rain 斐勇俊 今時今日睇反而覺得唔岩審美觀
冇咗濾鏡姐
以前低清有層霧咁
唔係嫁,d神態都爭好遠
認真
會唔會因為之前低像數 自動BLUR
依架高清左 迫住要化濃妝
ivy so幾靚呀
今時今日其實街上面靚仔靚女仲多, 不過娛樂圈冇以前咁好搵, 一來冇公司周圍搵有潛質嘅人栽培, 二來而家靚仔靚女有好多其他選擇去搵錢, 三來入得娛樂圈初初個個都要捱, 要等機會, 而家啲人一嚟平均屋企有錢咗,多左選擇, 好多人都唔想入娛樂圈搏, 淨返啲富二代其外形唔係咁標青留喺娛樂圈當玩
認真,我估係以前d人唔/少打飛機,而加打得多。
咁蒙加filter 實有仙氣架
而家filter技術屌打以前喎
果時d 野唔高清
濛濛地咪覺得有仙氣
你post 90年代果d女全部堅係
你真係當而家d明星影相係靠個妝多過靠後製?
以前啲表情無咁做作
好似jeffery 咁,係好靚仔但次次一係chok個樣出黎一係好似on9咁笑雖然啲人就係鍾意個反差但就無乜氣質
睇翻collar 嗰啲,次次都有既定風格例如青春/型格
一係就成班人跑跑跳跳喺度扮青春一係就成班人喺度chok
呢個年代有將舊片高清修復,咁都想賴落低清度
淨係個樣都辨別度高好多輪廓分明兼獨特啦

而家啲所謂靚人全部一鳩樣樣咁
1. 以前啲相同片冇咁清
2. 唔靚嗰啲唔會有人記得
因為啲鏡頭高清左
你貼d今時今日重filter既相
我睇下有冇仙氣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞