(有圖)點解香港而家出唔返90年代嗰種有仙氣既靚仔靚女?

669 回覆
769 Like 98 Dislike
因為氣質呢啲係由內而外既野,我地呢代人有氣質既人喺呢度

以前真係五官端正拼埋一齊靚就叫靚
依家有個checklist逐樣計先可以叫靚
塊面包少少 方少少又唔得
個鼻有節 人中太深又唔得

氣質呢啲舉手投足更加冇得講
依家啲人都冇咁著重氣質 又點會塑造氣質
個殘酷現實就係反映緊香港娛樂圈萎縮
以前80-90黃金時代,做藝人唔發達都包有工開,做歌手就算唱片唔賣得,你肯努力啲一年都開10套8套戲。就算做低層要捱,只要捱出頭,一紅就包紅到中國、台灣、星馬華人區,咁多機會自然多後生想入行,仲有唔少香港外嘅人為咗入圈而特登學廣東話,個pool每年至少有過萬男女任揀,啲公司想搵咩人都有,變相當年啲藝人辨識度好高(好似醜人惡人都會有一堆典型代表),因為大家都係市場激烈競爭淘汰剩低。

97年ATV訪問張曼玉/張國榮/梁家輝,佢哋當時先30-40,喺張曼玉口中大家已經係『一把年紀』嘅老嘢,仲話大家未被新人淘汰仲坐喺度已經唔易,可想而知當年競爭去到咩地步。

依家?
你係真正嘅靚仔靚女都唔會想入行,都冇發圍機會。出嚟一係入tvb網上俾人屌,跟手上支那做小丑show拍啲on9愛國片,一係viutv做低成本綜藝,間中開一兩套劇,港產片又死下死下,唱片更加唔好講,隨時無限期倒貼。個pool質素差咁多,啲公司唯有將貨就價,搵下ig紅人、網絡紅人,睇下訓練班有咩人,變相大家覺得依家啲人冇90年代咁有辨識度。
我個人覺得ali ok
cheap雞

以前明星女係極高級雞,係有錢人之間公共廁所,好多都私有化左
成日都舊時舊時
舊屎沖咗落海喇
唔單止化妝技術好咗(眼影唇膏個啲其次 「修容技術」真係好癲
平民百姓自己有攝影器材
自己有相機、有執圖軟件、打燈設備

以前開戲每日燒緊銀紙
導演邊得閒同你就角度
唔夠靚上大銀幕 缺點現哂形啦
根本簽你都廢事
依家個個都可以係屋企自己影300張
揀一張靚嘅upload
靠樣紅嘅門檻係低咗好多

依家香港7萬follower嘅kol
硬照幾靚 但動態係咁
個嘴完全唔掂

https://www.instagram.com/tv/CdOFN0RAVEd/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
自己睇片
唔係睇香港頭

係全世界得香港出到華人明星

支那未開放,台灣仲係獨裁統治緊
以前d相永遠都隔左層霧咁 梗係有仙氣同一個樣 變做而家d相就另一回事架啦
依家D人一日24個鐘入面有16個鐘都係雙眼專注一點集中望住電子產品
對眼根本無運動過,搞到D眼神大部分都係呆滯mode
加上個世界講求越來越快、乜都要即食
Ivy腋窩係唔錯
個陣香港好多資金投入娛樂圈嘛
都要有誘因(錢)先吸引到人入行
而當年星探又多
星探點解做星探 咪又係因為有老細科水
90年代:令仔令女要拋個身出泥涯之後先有機會畀富豪富婆包養
今時今日:令仔令女一早畀二世祖 / 三世祖私有化ed
依個世界有如果 ???

如果 陳百強 哥哥 未死
如果謝賢 Joe Junior 後生返60年 今年20歲
以前用D劇毒原料製造鏡頭影相係靚D
現在用環保原料做係無咁出色架喇
一加一減就會令到依家D人平平無奇
又真 最純樣
Edc嗰個年代咪又係比人話不如90年代
過多20年又會話新一代明星比唔上mirror架啦
無得搏

雖然而家變晒樣
不過紫霞仙子嗰陣時真係好正
庸脂俗粉
https://www.youtube.com/watch?v=-0BYjJW4Wsk

無瑕除下每一滴瑕玼嗎
既沒看出來 何必驚怕
眼前若變濛 便有好夢
平凡人亦可輕易被神化

如果看著我 不妨濛一點
完全望表面 或是未完善
係呀
上面有啲圖嗰啲明星到今日高清鏡頭啲皮膚都係好好
表情又自然
當年都冇假大眼Con啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞