(有圖)點解香港而家出唔返90年代嗰種有仙氣既靚仔靚女?

669 回覆
769 Like 98 Dislike
唔樣衰同靚仔係有分別
只係而家太多公關
將啲正常樣再好少少就吹噓到係靚仔靚女
其實關唔關攝影事?
綜合原因
1.技術進步咗
呢個技術包括整容同拍攝手段,其實以前都有整容不過一定冇依家咁普遍,P圖同理,依家嘅整容技術你想整到模板咁嘅樣已經唔難,加埋執相filter大部分人都可以營造到個合格以上嘅樣,變相睇到審美疲勞。
2.時代同市場唔同咗
幾同意上面有人講其實全世界sell明星嘅方法都唔同咗,你望下韓國最紅例如bts都唔係個個典型靚仔,日本更唔使講,even歐美最紅嗰d,就講marvel新捧嘅有邊個係靚?
依家個個人都攞住部電話出街兼有internet,唔同以前,以前明星係高高在上神仙咁,有神秘感好多,好多相同片都係公司approve咗先出。依家明星成日要見人又玩social media,大部分都要sell埋貼地,唔sell貼地都要sell個性。依家嘅trend係重視diversity多過標準靚,荷李活講靚仔依家咪來來去去都係得一個Timothy,但其實佢地真係缺靚仔靚女咩?大把啦不過佢地大部分還不如一d賣個性賣特別嘅人紅。
3.娛樂圈生態
都有好多人講,依家發明星夢已經唔一定要入行,自己post相做kol又得,做youtuber又得,無論佢地定觀眾選擇都多咗好多,所以成個生態同玩法都唔同咗。

最尾呢樣有人講過差唔多意思,香港嘅話其實除咗上面呢一大堆原因仲有最specific嘅係因為本土娛樂圈萎縮咗好多。以前競爭超級激烈,五湖四海都有人才湧過嚟,最緊要係咁樣先出到好作品。
大部分明星會令人覺得“靚”,覺得“仙氣”,其實係因為佢地通過作品留係觀眾心目中嘅印象。例如朱茵,你話硬件佢係咪一定係最靚,未必,但點解到依家都仲咁多人覺得佢好靚好仙女,因為一個紫霞仙子已經夠佢食過世。任何睇過西遊記嘅人都會對佢無法忘懷,一個經典嘅銀幕形象先至係令到明星可以永垂不朽嘅原因。而依家嘅香港娛樂圈產量咁低嘅情況下,係好難可以幫明星produce到一個咁嘅形象,唔通真係靠廣告咩⋯⋯
你啱
係咪個dna溝得唔靚
定少咗靚仔同靚女扑嘢
相由心生
呢個年代既人就算幾靚
都只有好少人有個種由內到外嘅廁紙
擺全盛期EDC出嚟
魏浚笙即刻變返毅進仔
呢個係最正確既答案
呢啲真係純粹煽動仇恨
又咩唔同?雙非唔撚係五湖四海?
依家冇香港出世嘅人做明星?
冇五湖四海嘅做明星咩?
最主要原因好多人都講咗
以前像素低啲 朦朧啲 除左睇落有仙氣之外 好多瑕疵都blur哂 咪靚好多囉
宜家因為鏡頭高清左好多 上電視連毛孔都會見到 硬照自然要落重filter/重妝 睇落就冇咁自然
嘩右邊乜料
靚仔到
不過始終睇完入住請敲門 覺得佢好Kai
Danny 唔係sell 樣係sell 成個package + 才華

Btw 黎諾懿同佢勁似樣不過黎當年拍埋cctvb其他小生都算係最唔起眼果個
你都on9

Danny港式紳士,優雅,平時作風又cool,就好似嗰啲古人咁有風骨
四個入面不嬲最鍾意佢
好彩佢唔奶共 冇晚節不保
就算四個拍埋一齊,都係佢同城城特別出,另外兩件都暗淡無光
完美示範咩叫相由心生

自取其辱咪呢d
而家真係靚仔靚女都未必會做明星
似高級黑
你手動blur collar 或者而家d kol, 都唔會出到李嘉欣關之琳嗰種仙氣靚女出嚟….
點睇都係之前好啲啦
以前出到李英愛 元斌 宋承憲
而家堆演員愈來愈..
以前無平台...衣家有料洗撚入娛樂圈比人玩咩
所謂娛樂圈全部都係雞因為入到去無得你選擇
可能係而家啲人上節目要有特定形象 所以就下下搞到自己成個弱智咁
城城五官精緻但一遠鏡就細路著大人衫
黎明高大腰幼腳長膊橫係吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞