買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
$9000 真係可以買黎試下
幾年前邊度搵到咁平既OLED

我其中1個理想就係推哂巴打們上OLED, 回不了頭

基本呢10-15年電視畫質最大改進就係大尺寸OLED既出現及普及
遲d有冇機會平d,定要等到轉款先會平
LCD永遠都需要依賴背光,有背光就會有漏光,有漏光畫面就會有白化,硬傷黎
10000 樓下有冇65寸 OLED玩到?
電視其實每個月都會慢慢平均減幾百,當然平機減既幅度相對少,大尺寸高階款減價空間比較大

你想問邊款同幾時買,我大概可以估到到時大約價錢
雙面板
夜晚打,打一陣諗住唞下,瞓着咗

要諗埋條sound bar, 我見3星有啲型號電視可以搭條3星sound bar, 用盡晒啲喇叭。唔知Sony有無
咁就梗係冇啦,之前水貨OLED最平65吋都要13K

1萬可能要等多幾年成本再降低先有可能

不過就算成本平左,都唔代表要減價,始終要保持利潤率,加上OLED暫時最頂峰畫質,冇野可以挑戰到佢,廠商冇必要打價格戰賤賣

另外太平會打死LCD電視市場,影響市場區分

消費者當然想愈平愈好
加多層黑白TFT做分區?

加左又會有另外缺點,海信已經出過

殘影好嚴重
yes, 殘影鬼影嚴重,打機睇波已經GG
我引入左盛澤LG OLED水貨已經將門檻降低左好多

你睇下行貨65吋OLED新款賣幾錢就知道
呢到有冇師兄有玩Xbox;
話說想用 電視遙控 控制埋部Xbox;
跟下面個Post做
https://www.windowscentral.com/gaming/xbox/how-to-use-any-tv-remote-with-an-xbox-series-xors-using-hdmi-cec

但入到Xbox CEC Setting冇 “Use TV remote for console” 呢個選擇;其他選擇就有。

有冇師兄成功整到
其實想買x95k, 不過個價同x90k 差2萬真係買唔落手,所以先諗吓遲吓會唔會平d
想10月買
咩model? 我今日去睇下先
仲有冇貨?
點聯絡盛澤?
貨到付款得唔得?

記得話係連登巴打,唔同價錢
LG 65B1 水貨 16xxx
LG 65C2 水貨 19xxx

門市有demo機
貴d定平d
X95K我睇Sony香港定價似乎唔想賣,我估好難減

X95J上年10月定價都係27990,今年4月賣21000左右

X95K行貨 今年10月我估都要40K

我建議買X90K算,X95K雖然我未睇過實物,不過畫質應該比唔上A80K
連登巴打平D啦梗係
因爲兩部機完全唔同定位唔同技術,K世代嘅95型號都會同同一系列用唔同面板,而佢哋又唔會開條新系列咁解

X95K係mini LED,唔同X系列其他型號嘅LCD面板

A95K係QD OLED,唔同A系列其他型號嘅OLED面板

所以今個世代啲95定價都會偏貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞