買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
除左個樣好似無乜唔同?
主要冇左快捷鍵
咁又係,話唔定果14億人,覺得好撚型,係我地唔識野😹
本身都或者會有disney plus掣,不過又突然總裁先生話唔重視中國市場
NO, 係屌哂鬼
今次我加埋座地底座。有無話視線水平望部機邊個個位為之最好嘅高度?
H系列屌到J系列再屌, K先肯轉款
你坐下時眼睛同電視中心成水平線
坐喺度時眼睛水平位置應該對正電視中央,我通常預低再8cm因爲有時會攤喺度睇,未必坐直曬個人
多謝師兄分享
Hi ching
嚟梗又想買部電視

50-60吋
Budget預7k
睇電視多
少打機
有無咩好介紹
L世代開始可能會統一,不過係香港跟內地
Step巴 想換部廳電視俾2老 50吋 主要都係長開住99台 有時會睇下Netflix 襟用為主 對聲果啲無咩要求嘅話 係唔係都係牌子嘅分別? 有冇邊款比較推薦 budget 5-6k 左右都可以
Samsung 55AU9000 行貨
$69XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 400 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 55AU8000 行貨
$63XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60

LG 55UP8100PCB 行貨
$59XX
1. 60HZ IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits

Sony KD-50X80K 行貨
$69XX
1. 60hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits

Samsung 50BU8500 行貨
$69XX
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出

Samsung 50BU8000 行貨
$63XX
stepmic巴打會覺得個budget可以多啲,因爲老人家係買靚啲行貨容易保養啲

btw我唔覺得牌子嘅分別係一件小事,每個牌子定位都好唔同架喎
Panasonic TH-49JX800H 行貨
$53XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR, 唔支援Dolby Atmos
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養
stepmic 巴打
請問55BU8100 ok 嗎
7k左右budget, 想搵55"
唔打機,睇D+ 同 Netflix
OK
感謝如果用VA panel嘅會唔會都有推薦 就咁睇文字唔係好識分 想去鋪望下個分別
Panasonic TH-50JX700H 行貨
$46XX
2. 有Dolby Vision
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR, 唔支援Dolby Atmos
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. USB HDD 錄影
9. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
10. 5年保養
唔止牆外,直頭係有冇拉過有線先係重點
我要爭取做第100個post第一個comment!!!
啱啱行電器鋪睇到部LG 65qned91cpa 好似唔錯,想問如果差唔多budget其他牌子仲有啲咩選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞