買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
因爲QDOLED嘅量子點層係三文治咁覆蓋住發光層,所以唔會有唔同角度睇會偏向黃色/藍色問題
如果對65Q70A水貨有興趣,請盡快聯絡盛..澤留機,因為65吋貨量應該唔多了
oled燒印問題好多解決方法
但亮度同色彩,真係見無咩點提

A95K係咪靚過C2?會唔會似dell個隻咁垃圾
我成日都講亮度色彩架,有唔識可以問我

色彩表現一定係A95K好過C2,尤其紅色同綠色嘅鮮豔度同色準,光度stepmic巴打講過差不多

冇睇過dell嘅電視所以唔係太識
唔該晒step巴
我掹咗個總制再等多陣開返就冇事鳥
you are welcome
dell果隻係qd oled mon
亮室black level 差過ips
如果係講緊深灰色問題,其實嗰個係量子點層本身嘅顏色,即係反光衣會喺有光嘅情況下顯得比平時白一樣,所以用嘅時候係需要加上遮光窗簾用,就唔會有嗰隻深灰色而變返純黑色

如果你要用QDOLED嘅熒幕,我都建議唔好自己加燈,本身QDOLED嘅亮度已經好夠
a95k唔係都係QD-OLED?兩者有分別?
我剛剛查咗資料,應該都係Samsung提供,品質上冇分別
呢樣我有啲估唔到 top Mini LED 贏唔到最入門OLED
一千幾百個分區 vs 829萬pixel dimming
有勝算嗎
不過mini led可以靠高亮度吸引眼球
聽講因為qd oled冇偏光鏡

唔係唔夠光先唔好加燈咩
始終液晶靠背光畫面會灰濛濛,OLED唔會,可視角又秒殺,黑位又有800萬分區,對比又高

入門OLED最多都係光度低,刷新率被限制,喇叭數量少,插口規格限制,本身畫質都係OLED水平,有齊OLED優點

好少聽用過OLED既會回頭望LCD
A80K 65 大約幾錢
今年Sony 多line
A80 開價比往年相宜
55 賣2萬3
只剩高亮度優勢
A95K 應該同G2 比
3萬找
咁算 疊埋心水 儲錢上65 OLED
用緊A8F 無理由downgrade
本身見三星啲中價8K 有啲抵屌
睇你要追解像度定畫質

A8F畫面唔差啦,仲係頂班,轉番Mini LED
應會失望

要換一係大尺寸,一係QD-OLED

上77吋又係另一個世界
要買都唔好買QN700系列,最少QN800B
幅牆同埋左右擺左喇叭 205cm 擺65 應該極限
就係見Qn800 B 抵屌
65 8K mini LED 半年都無已經落到 3萬8
本身都有量子點層所以唔使偏光層,冇偏光層所以亮度先提高咗咁多,因爲亮度已經大約等同光源亮度而唔需要再增強光源嘅強度,慳咗光先係QDOLED耗損慢嘅關鍵之一

定係你講嘅冇偏光鏡係指其他嘢?如果係整體面板嘅問題應該咩色都會有一層灰色架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞