買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
你買咗先,然後延遲送貨,咁就冇問題

不過前提你要搵咗貨源先
呢度係50吋水尾傳送門,其他尺寸要加油,希望你會搵到
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/televisions/x90j-series/buy/xr-50x90j
我已經唔係好想再提,覺得自己變咗做個阿毛
QD-OLED都係OLED
就好似QLED都係LCD
要細分就QD-OLED VS WOLED
冇錯,不過我諗WOLED喺宣傳上係併入OLED改良型,而QDOLED唔係由WOLED改良出嚟所以佢會獨立做技術名,就算行內都係咁分,而佢哋嘅耗損模式都完全唔同,同QLED VS LCD冇得相提並論

當然我之前喺呢度寫技術相關嘅文都必定係標明QD同W嘅
係咪得盛澤有b2? 我見普遍都係得c2
因爲B2冇出行貨,所以普通大舖細舖都冇,要入水貨嘅先會有
都有其他水貨鋪有入
唔係盛...澤獨有, 大陸有出, 正常其他水貨鋪都可以入貨
yeah搶答成功!
耗損模式有咩分別
我只知道一個係藍光oled 一個係白光oled
盛..澤已經買左窗簾, 用黎防陽光照射
唔啱呀~

LG嘅WOLED係黃藍光做紅藍綠白
Samsung嘅QDOLED係藍光做紅藍綠白

嚴格嚟講兩隻係唔同原理嘅WOLED嚟架,不過QDOLED冇需要再提W係因爲WRGB已經變咗做行內發光嘅新標準
以我所知瑞豐都有B2, 不過佢只有14天保養, 冇門市, 只係工廈有租單位
多得你佢哋成功細舖搬大舖

btw我真係冇去過,以前環境咁差咩
其實係因為之前街客9成都唔識水貨, 咁租旺街都冇咩用
另外舊鋪太貴租, 現在平租, 另外多左一層放雜物, 有左玻璃門, 貓貓又可以係鋪內周圍走
以前環境唔差, 只係租金............
我搵日去打咭先

租金平咗反而有個好啲嘅地方,因禍得福呀!!!最重要當然多得你宣傳啦!(我推薦LG或samsung時都有份宣傳架!)
唔係成塊白光oled+rgb濾光片?

其實所謂「白光OLED」,係可以由紅藍綠層合成,同埋黃藍層合成,(或者理論上可以走層合成、洋紅合成,只係冇必要),而唔係只有一層白光,因爲OLED唔同LED,好難獨立得到白光發光層,所以佢哋一定係要用唔同嘅光去合

而WOLED個命名係嚟自佢喺RGB發色上多咗W白色,而同「白光OLED層」完全無關

WOLED is the technology that LG currently uses for its 55 inch OLED TV. The term is a result of the term WRGB OLED which stands for White Red Green Blue Organic Light Emitting Diode.

而QDOLED就只係用藍光,咁大家光源統一,即使衰退都唔會有走色嘅情況,如果WOLED就多數會燒印變偏藍嘅顏色,之前stepmic巴打就有post過篇本地新聞

希望幫助到你理解,唔好意思stepmic巴打我又開咗認真mode,污染咗你呢度添
Sorry我係讀呢科都有參與相關研究,所以希望冇嚇親你同埋講解得夠簡單
A90J定A80k好啲其實?
定有新買新?
有就買A90J,冇就買A80K或者直接上A95K
想請教下,可能我嗰邊訊號唔好成日睇電視都窒到黐線,有咩方法可以加強返個訊號等佢唔好咁
加放大器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞