買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
有機喎以為a90 無晒直接變a95
佢一味叫我訂a95
咁a90k 大約幾錢左右?
唉google 完a90k 好似無65吋
QDOLED唔好同OLED比啦,原理唔同,啲光合成嘅光源都唔同,自然個質感都唔同,所以比較唔太公道
都話係細機款嚟,根本都未返貨
lg b2同c2比差d咩? 有咩情況會用晒4個hdmi 2.0? c2好似有4個但b2好似得2個
C2用Evo Panel光度比較高,HDMI 插口全部係2.1,影像處理器高半級
65x95k $45990 65a80k $31280 我睇唔透sony了
知唔知B2大概幾錢
部 C2 玩玩下 個 SIMLINK short 咗, 好多嘢都控制唔到,之前明明用得好地地,上網 search 原來開咗 quickstart 就有機會係咁,睇下部電視真係手痕開咗 quickstart, 熄番佢正常番哂,有 SIMLINK 問題嘅巴打留意下
55B2水貨未出,要B1清哂貨先
65B2水貨16xxx
Samsung q70a 同 q70b有咩分別?
Q70A: HDMI 2.1X1, HDMI 2.0X3
Q70B: HDMI 2.1X4
其餘一樣
岩岩av生命買左 55吋a90j,

20680,
送1千蚊超市coupon, wall mount wl850,
sony ls900n earphone,
kkday 200蚊。

a90j a80j睇左一陣,有d片真心唔太大分別,都1516 左一陣。最後俾多少少a90j算。
25k 都買到Panasonic 旗艦65吋OLED了。單計畫質唔會輸比A80J同C2。
https://www.youtube.com/watch?v=pmMu8YHUAPQ&ab_channel=TechSteve
點睇X80 IPS 個黑色表現同contrast 都好似好過X85 VA?
想請問一下依家sony or lg c2有冇一個功能係睇netflix disney 果陣可以開兩種字幕?
今年已經唔係2012

如果一部電視,只係做mon同睇電視為主,唔夠SMART

咁真係值其他牌子8成價錢?

其實最主要問題係現時大部份app開發商已經棄用32bit轉為64bit

而Firefox OS,6年前停產,冇出過64bit,亦只可支援7年

一個咁嘅OS,到2024可能連YouTube都disable埋

到時變孤兒仔,因為今日都未將My Home Screen交俾TCL生產,絕對有理由懷疑下年會轉埋Android TV先交俾TCL

原因係因為2022年港版用同一remote但出到LX800H
屋企人睇83台,所以OLED唔駛諗
諗緊買Samsung 55吋
Samsung 55QN85B vs Samsung 55Q70B vs Samsung 55Q60B

Neo QLED技術係咪真係同QLED爭好遠?我見價錢上都只係爭左三四千蚊左右
QLED同NEO QLED都只是LCD液晶電視黎

NEO QLED只是背光系統轉左用MINI LED去做,令黑位同對比度變好左

QLED同OLED係兩回事,QLED沒有任何OLED優點,包括純黑同無限對比度同畫面色彩純淨度

QLED同NEO QLED因為都係依賴背光,所以畫面點都會有漏光,畫面會有一層灰濛濛白化左既感覺,而OLED就沒有此問題

夠BUDGET最好可以上55QN95B, 唔夠就QN85B, Q70B同以上兩款比光度,喇叭,黑位對比都差一截,Q60B就再cut走120hz panel同hdmi 2.1
尺寸都唔同

3款都差不多,同級表現都差不多
電腦NETFLIX都要另外加插件先做到,電視唔覺得可以,一係電腦駁電視播
Samsung冇貨就Pan記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞