買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我覺得C2高一級,我昨天已經優先睇埋A80K,我覺得C2仲好過A80K,更何況A80J,C2明顯光好多,光位暗位對比好正

有大買大是真理,唔會後悔
X90K算啦,香港賣既X95K唔值,外國X95K都只是2萬中左右

我未睇過X95K實機,睇過超旗艦A95K同A80K,X90K係相比之下就覺得好普通,爭幾個級別

下星期左右我就會睇到X95K

我唔會去大鋪睇實機,因為唔知咩畫面設定,冇得控制冇意義
price.com pm問avoutlet, compumark, hdlife, avhome呢4間係你最後選擇
門市希望你仲搵到機啦
一係買mon, 一係買TCL

平機是沒有畫質可言,差既PANEL配差既影像處理
係架,QD-OLED喺A95K上發揮得比S95B好,已經預見到佢後繼機只會發揮得更好(有咗A95K經驗),而且SONY冇畀足電畀A95K,啲OLED理應會比S95B更長壽
我覺得A95K已經交足功課,不過就算C2同佢比都唔失色,另外大尺寸65吋OLED都真係好正

我又可以唔受so擾坐係度慢慢睇

盛...澤新鋪裝修靚左好多,真係似showroom

現在就只等X95K到
如果唔介意水貨字幕問題同功能缺失,水貨係好抵玩,價錢非常好

Sony XR-65X90K 水貨
$12xxx
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 60分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
7. 光度870nits
8. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC

Sony XR-65X95EK 水貨
$21xxx
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(5000:1), 黑位相對黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI-LED背光, 432分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有廣視角, 打斜睇畫面都唔會變淡
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度1300nits, 最高1450nits
9. 2x高音喇叭, 2x中音喇叭, 2xSUBWOOFER
10. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
屋企人成日話電視唔好校咁光 咁係咪唔使咁在意個光度
唔需要在意
要壞既你開幾暗都會壞, 咁不如開光D畫面靚D
佢地覺得會話壞眼
多餘, 只要眼睛睇得舒服就OK, 光度太低睇唔清仲衰
老人家係冇得救, 叫佢地早上唔好出街, 陽光過萬nits
但我睇電視台多(可能會連續睇幾個鐘),係咪都唔好揀OLED?
睇電視台多就唔建議OLED, 雖然OLED畫質頂峰
巴打,我考慮緊55吋x90k行貨,但又見你話oled a80j抵買啲。
本身睇開youtube同打機多,驚oled燒印 唔知點揀好
成日長時間打機?

X90K現階段唔抵買,除非搵唔到55X90J
1.8米我都想65吋
又唔算嘅,頂籠打幾個鐘唞一唞。但係怕我唔記得熄機,瞓着咗

BTW, 巴打整合po好好,真係幫到手
打機打到瞓著

咁冇計

再唔係粗用買部LG 55B1 OLED盛澤水貨,9千蚊粗用試下
巴打之前問過你, 55吋 $6-7K
你介紹隻55AU8000, 依家係咪都係推薦呢隻?
55AU8000, 55AU9000, 希望你仲搵到貨買

今年轉款步伐慢左,正常6月中已經冇舊款
加左價?
沒有,一向都係89xx
9千蚊一部OLED其實真係唔洗再諗LCD, 除非使用習慣真係就唔到

只是灰濛濛一點已經覺得差距好大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞