買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
恭喜巴打開啟最後逃生門
上Master Series啦,又有MIJ信仰貼紙
Call Sony保養,開netflix比佢睇
香港Sony都唔想賣X95K了,香港Sony轉左主攻OLED

比我都要A80K

下星期睇下X95K實機就知道,不過多數都只是光度贏OLED
LG B2其中一個HDMI 2.1係eARC, 如果你要駁soundbar, 又有PS5同XBOX, 咁就唔夠HDMI 2.1插口用, 不過都要睇你PS5同XBOX是否需要行4K120

另外都可以買個HDMI2.1 1開2,1開3 分配器黎增加Hdmi 2.1插口數量

不過最方便就當然LG C2
都唔係吖,我肉眼睇覺得C2可以勉強同A95K比光度,只是紅藍綠色冇A95K咁出

可能陽光影響到A80K表現,我叫左盛澤係門口玻璃加隔光貼紙,之後我再睇

我都係眼看為實
A90K讓位比A95K同A80K

所以只出細尺寸,代替A9S
唔該打番J系列定K系列

A90K同A95K冇相同尺寸,針對市場唔同
65A90J冇哂貨唔出奇,A95K都預售緊
新鋪裝修同冷氣同環境都更好,門口有玻璃門,所有沒有蚊了,新鋪更大更深,格調更高

另外周圍環境相對少人
電視選擇用音響系統
C725比較好

QP5賣點只有細隻,音質普通
想靚就belden 1694a, 回不了頭,一分錢一分貨
音響系統個喇叭冇聲 反而揀返電視喇叭就有聲
咁用番HDMI插Soundbar

光纖過時了,冇必要用
有無分別架入屋嗰條都隨時係垃圾線
我自己用左好多年,覺得滿意

線身咁粗用料都唔會差

線唔會壞,用20年40年都可以
冇錯,大廈嘅天綫系統都有影響,不過佢介紹條綫應該耐用好多
我覺得呢兩部超旗艦級嘅價格應該會有史無前例嘅調整幅度,因爲海外都會有呢個措施,香港好大機會都會
想問下香港邊度有得買呢d增高電視架
A90J、A80K都比較怕陽光,OLED系列建議配遮光窗簾睇,如果唔係咩畫質都係嘥氣,QDOLED都係

唔知SONY喺L世代會用大陸AMQLED先定係日本自家研發自發光LED panel呢?呢啲雖然都係LED電視,不過冇咗背光助攻,都應該要配遮光窗簾
好多腦場都有,尤其賣電視支架嘅地方

我就喺IKEA買咗隻叫ELLOVEN,佢仲有其他款
b2同c2價錢相差都有d出入, 聽你之前講好似都要4000?
暫時諗預會插soundbar, 電腦, ps5
淘寶
相差3千左右

兩者對比之下畫質都有分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞