買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
YES
冇錯
A80K實機評測

1. 全尺寸都升級至鋼化玻璃面(非常側睇都係有波紋,同LG所有OLED機一樣)
2. 畫質亮度同A90J差唔多,色彩處理器同A90J一樣
3. 全尺寸都應該有搭載A90J專有散熱板(睇咗一陣實物背板設計)
4. 喇叭全面升級,輸出追貼A90J,致動器喇叭比A90J多一個,超低音喇叭依然比A90J少兩個,低音等如A80J水平
5. 倍速驅動面板,令高速移動物件大大降低殘像,動態影像處理超越A90J
6. 邊框更窄

可以畀大家參考
倍速驅動面板???
佢其實唔係講緊一塊面板佢係XR上面加嘅運算嘢嚟

英文叫做XR OLED Motion
呢個唔係J已經有?
嗰時叫Gravity,係廢啲
sorry電話自動改正咗,係Clarity
我覺得個背板設計好大機會只係加固塊panel,而唔係散熱器

上面兩張係A90J同A95K宣傳圖,
下面果張係A80K宣傳圖

正常黎講SONY用左散熱器一定會拎黎做賣點,但A80K佢只係敢話"高亮度面板"。
加上目前A80K 亮度測出黎都比a90j低,所以我偏向相信係冇散熱板,除非有review發現佢temporarily image retention散得好快。
其實我已經向官方查詢有冇A90J嘅heat diffusion sheet,佢嘅官方回應(有全文)話佢哋現階段唔可以透露,請留意第三方評測網站會唔會提及到

非常神奇因爲冇就會話冇
即係OEM同ODM嘅分別?
雖然好多人覺得TCL品質差,但係如果保養由信興跟返又真係好過買TCL
兩隻你會點揀?
我啱啱買咗部,貨到咗,聽日裝。睇吓信興服務如何先。

唔該晒2位神人解答問題。

50JX700H
我會排65A90J>77A80K囉

用緊65A90J想要83A90J或65A95K
X90J 更新完之後成日㩒掣無反應,有冇x90j用家都係咁?
呢個真係要call SONY
你係咪講緊YouTube airplay個問題?我覺得佢呢樣真係短期內冇得整,惟有睇下佢有咩幫到你
開到機,但係Youtube Netflix 呢啲㩒完無反應
你可以試下上官網download最新firmware落USB,插USB落電視用USB入面個file更新一次試下
好 唔該曬ching
請問A80k 係咪已經開賣?
開咗一排喇
信興用app約
Samsung Q80T同Sony X90K係咪差唔多質素
水貨係咪Q80T會好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞