買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
X85K相比X90J
1. 光度下降
2. CUT走分區背光功能
3. CUT走兩個高音喇叭
4. CUT走日本製
5. 用回6年前既X1影像處理器
不過X90K係日本製~
X90K沒有50吋, 巴打10K BUDGET
強烈建議儲多一個月錢上a95k,都40k budget 唔攻到最最最最最頂會心有所撼
你引用佢啦,如果唔係佢未必收到~
謝謝兩位巴打既解答 我聽日會去望吓
65 吋 最佳觀賞距離係幾多?
2.3米左右
唔好意思 我記錯左尺吋同價錢 我要再問過

Around 5k-6k budget
7成時間睇電視台 3成時間睇串流
43寸有冇性價比好嘅推介
Samsung 43BU8000 行貨
$58XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY

Samsung 43BU8500 行貨
$57XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY

Sony KD-43X80K 行貨
$57XX
1. 60hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits
各位大佬呢個時勢買55” A80J 定 A90J 抵玩啲?
Step巴 唔好意思 想問多少少 Samsung 果兩部有d咩分別?
想買部55吋X90K
但點解price.com啲價可以差咁遠
https://www.price.com.hk/product.php?p=550154
12800去到19800
有冇伏架?
想買部55‘’-65‘’4k 電視。多數 打機 睇戲 Netflix youtube多 Budget 大約18k。大家有咩好推介
如果55吋同65吋 大家分別會推介咩機 thx
A80J 比 A90J
A80J相對抵玩

行貨扣扣埋埋都係15k左右
你追求極致表現當然揀A90J啦

我自己睇完實物,可能年紀大,隻眼唔夠利
已經覺得分別唔大(可以慳唔少)
窮都係一個因素,驅使我買A80J

之前sony有送埋2千蚊超市禮券
唔知而家仲有冇
A90J抵玩好多,求其列三樣我覺得好抵嘅嘢

1. 獨有防燒印嘅散熱板,佢會令電視以倍數長壽,而且可以令電視亮度高過A80J好多(OLED電視最欠奉亮度)
2. 用玻璃面,比較容易打理同保護到個電視
3. 有多一倍嘅超低音喇叭、多一個致動器喇叭,聲音豐富好多而且非常夠聲

A80J除非買77吋
呢個時勢A90J同A80J已經全面落架,你搵到貨源都已經好難,要即日行動冇得諗

好多人唔知,電視機唔係手提電話,一出新款舊款就會落架,冇得買舊款,所以呢兩部已經係水尾中嘅水尾
有啲細舖可能係內地水貨,SONY內地水貨缺陷比較多,可以睇下頭post有講
依你咁睇今年仲有冇機會等到貨尾c1,想買黎玩xbox
底座唔同
12800果D全部係大陸水貨

如果見到price.com.hk某D細鋪賣既價錢特別平一大截, 多數就係大陸水貨, 好多都用國際版行貨黎混淆視聽, 引你落局, 水貨所謂保養都係鋪頭自己包, 佢地多數只包上門檢查, 唔包零件, 電視壞左唔換零件又可以點整番好?? 所以3年上門檢查既保養沒有什麼價值, 要買之前問清楚

SONY大陸水貨留意事項:
1. 睇電視台每次開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,需要用遙控切換,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 跟機本身冇Airplay, 冇Homekit, 冇Chromecast, 冇Google Search, 冇Google Play Store
6. 盛...澤會安裝 Netflix, Youtube, Disney+
7. 盛...澤會安裝 aptoide tv, 供下載APP用
8. 盛...澤會安裝一個類似ANDROID TV, GOOGLE TV既易用UI介面, 取代大陸版介面
9. 盛...澤會安裝一個叫AIRSCREEN APP去提供第三方AIRPLAY功能
10. 可正常更新系統FIRMWARE
11. 如真係有需要完整GOOGLE服務可以買個chromecast with google tv
謝謝巴打協助,我剛起床
你現在出去,如果仲搵到C1都可以買,不過難D
其實宜家見LG部48‘ C1陳列品做緊清貨賣六千頭諗唔諗得過?
1. 成日長時間打機?
2. 是否一定要行貨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞