買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
係架,改良咗不過有啲貴,我覺得65A80J努力啲搵應該仲有
Hi step巴
想問下sony水貨加隻chromecast其實使用上係咪冇乜大分別?除咗冇語音之外
個價差成倍有D癲
好大分別喎,stepmic巴打都好唔建議sony水貨

字幕方面會自動變簡體同英文

另外冇airplay,airscreen係完全唔同嘅嘢嚟,如果你有用過TCL低階電視應該就唔會陌生,都幾恐怖下

另外個介面就一定唔會係原裝,如果要發揮XR嘅畫質無論乜嘢外面插嘅系統都好大機會唔會優先行到入面晶片嘅處理,好多巴打絲打已經試過Apple TV同一個app畫質同電視直接裝app嘅畫質有差異,所以chromecast應該都只會當外部裝置處理
想問下有冇人試過部電視睇睇下Netflix 突然冇字幕 跟住lag機 而家開都開唔到個apps
利申c1
想問a80J 睇大台(試機睇only) Viu 個d 比之前LED 機濛 係正常嗎?唔知係接收訊號問題定乜⋯
要跟呢個設定+1
HOME\Settings\Display Area
可唔可以講多d 即係揀display area +1? 睇Netflix 上網用lan線就好清 但一睇天線就濛濛地
係呀冇錯呀

睇香港嘅電視台只可以用高清電視或更低解像度嘅電視,因爲電視節目格式只係1080p(實際顯示接近720p多啲),你用4K電視睇即係將一幅低清嘅圖拉大2至4倍,當然會矇啦

所以呢個唔關電視事,而係香港嘅電視節目格式比較低
想靚啲嘅可以搵人整玻璃架
類似呢啲咁樣,尺寸自訂

用過啲再簡單啲嘅三塊玻璃用四個金屬L扣固定,上面放47寸電視放咗十年都無事,度好尺寸出去搵人𠝹玻璃唔會貴得去邊
LG OLED要SET嗎?點對點就可以了?
多謝巴打
屋企個廳仲整緊未知要55定65”
如果買電視係咪最好呢個月買因為換款可以執舊貨?
係,如果唔介意系統同功能少D可以考慮Pan記JZ1000H,應該大把貨
SONY大陸水貨留意事項:
1. 睇電視台每次開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,需要用遙控切換,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 跟機本身冇Airplay, 冇Homekit, 冇Chromecast, 冇Google Search, 冇Google Play Store
6. 盛...澤會安裝 Netflix, Youtube, Disney+
7. 盛...澤會安裝 aptoide tv, 供下載APP用
8. 盛...澤會安裝一個類似ANDROID TV, GOOGLE TV既易用UI介面, 取代大陸版介面
9. 盛...澤會安裝一個叫AIRSCREEN APP去提供第三方AIRPLAY功能
10. 可正常更新系統FIRMWARE
11. 如真係有需要完整GOOGLE服務可以買個chromecast with google tv
如果睇電視台,唔需要字幕,使用上唔太需要airplay,咁我都好建議Sony水貨,平好多

其實盛澤已經預先幫你裝哂D app,基本上唔需要用chromecast都可以應付大部份情況
識少少Android,又唔需要字幕,其實都建議Sony水貨,用apk裝既app可以行到晶片處理
電視換新款出之前舊貨係直接落架,唔會同時賣
如果睇電視台,唔需要字幕,使用上唔太需要airplay,咁我都好建議Sony水貨,平好多

其實盛澤已經預先幫你裝哂D app,基本上唔需要用chromecast都可以應付大部份情況
LG SET 點對點就岩
其實我淨係會用netflix, disney+同打機
不過我全屋都係用iphone咁冇airplay可能都大影響
如果水貨呢個價錢以內,係咪q70a算係最好選擇?
唔該哂巴打
Samsung水貨全功能,有齊Airplay

1. 你幾多budget?
2. 電視距離坐位幾遠?
可能撞左野,試下重新開機或者全機reset
Step 巴咁早!
早晨

早睡早起
sorry原來我冇講自己budget
我想$8000內,距離1.7-2m
因為梳化後面係餐枱所以可以就位
Samsung 55Q70A 水貨
$59XX
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1x1, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC, HDMI 2.0x3
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

LG 55" OLED TV B1 OLED55B1PCA 水貨
$8980
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度520nits, 最高600nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞