買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
唔值
我覺得micro LED會更貴,更加難競爭
micro LED現階段難以做細尺寸
rtings嘅說法

The OLED panel doesn't have a polarizing layer, resulting in blacks having a pink tint when you have the display in a bright room. It also raises the black levels, effectively removing the near-infinite contrast OLEDs have, and if that bothers you
你度錯咗尺寸

77吋係對角長度而唔係闊度,77吋電視只係闊172cm左右,你仲有好多30cm幾空位剩;83吋電視闊185cm,你都擺到

所以77吋絕對對你嚟講冇問題
絕對唔啱~呢段文字完全冇前後邏輯關係,亦唔係技術描寫,可以唔需要理會

冇錯有深灰色問題,不過唔係black level問題而係物料本身顏色,如果問題會影響面板自身對比度理應所有顏色都會改變

你可以做個實驗就係同一畫面開窗簾閂窗簾,你應該會見到只係純黑色部分有顏色改變,灰色同埋淺灰色都會維持原來顏色,而唔係全部顏色都變,可以去盛澤試
我知呀
65 140cm 闊左右
我對喇叭兩隻夾埋差唔到60cm
所以真係岩岩好
除非唔玩影院 玩返sound bar
哦原來205cm係你未扣喇叭嘅位
佢地話measure過black level有影響

For comparison, we also measured the black level in a bright room on the AW3423DW as 2.83 nits. The black level on the IPS panel of the Dell S2721QS is 2.31 nits, which means that the black level is actually look worse on the Dell AW3423DW than on other IPS monitors in bright rooms. Both of these monitors were measured in the same bright room with the screen on. All in all, the monitor performs best in dark rooms and the picture quality is worse in bright rooms.
仲有得買?
上個星期日晚落單
luminance(單位係nits)無論係通過、發出、反射、折射嘅光綫都會計,而唔係只係計發光,深灰色由於係反射出物料顏色所以都必定會有nits讀數

只要佢嗰粒pixel係顯示緊純黑色以外嘅顏色,咁嗰個顏色嘅luminance必定可以完全蓋過反射物料嘅luminance,因爲唔會再有反射發生,所以點解只有純黑色受影響,係因爲面板純黑時佢完全冇發任何光

所以講到尾都係買塊窗簾就可以解決到嘅問題

另外Dell呢個熒幕設計成曲面係有影響,呢個影響唔止係講緊QDOLED嘅熒幕,呢個唔關面板事所以唔詳細喺度討論,不過簡而言之係會影響熒幕嘅顏色
step巴 想問下a80j/k 77吋有冇加散熱板?
邊間
77A80J冇得到呢方面嘅升級,A80K目前冇公開有冇,所以未有資料

不過SONY嘅OLED電視都本身有像素交替模式,所以已經夠長壽
同求問

部sony 55”用左5年今朝打左柴
結構問題,除非加返偏光鏡,如果唔係都會係灰底。
加偏光層冇功能上嘅需要
https://www.bilibili.com/video/BV17Y4y177Tk?spm_id_from=333.999.0.0&vd_source=184472178c30b44d6cc8814da8b6aed5
全面解析SONY电视VRR控光HDMI2.1固件,X95EK摄像头解说,X90J/X95J/A80J/A90J/X90K/X91K/X95EK/A95K全更新
X90J、X95J退役!SONY新品电视X90K深度评测-对比索尼X90J、X95J-最佳中端LED电视-强于X91K-全面4K液晶电视测评
https://www.bilibili.com/video/BV1vY4y1E7wM?spm_id_from=333.999.0.0&vd_source=184472178c30b44d6cc8814da8b6aed5
唔該哂,盡快出去睇定個size再買
you are welcome~
幫到你就好~
https://www.bilibili.com/video/BV1hN4y1g7HE?t=1.7
实拍QD-OLED A95K (左) VS WOLED A90J (右)
a80j 77同65/55個分別係咪轉咗鏡面 喇叭勁咗only?
YES
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞