買電視機 / 換電視機 集中討論區 (99)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
即係係正常有燈房間睇Batman 個黑色背景會仲光過個主角

仲要對正

其實我自己睇電影一般會熄燈再加遮光窗簾,任何窗外光線都唔想見到,令個電影沉浸感有影響。

但我都影有時一家大細好難做到咁,見大家都對呢個issue 好著迷,有咗迪路巴同大家解釋技術理論層面上嘅嘢,到我自己a95k 到貨嗰陣我會喺度盡量用詳細、客觀、主觀乜都齊嘅角度去報告比大家知
啲人都係吹到隻深灰色太嚴重,其實同發光嘅黑色IPS/VA比較根本差萬丈遠,佢唔係發光嚟所以唔會光過個主角,睇一次就明係咩事
多謝燒香巴打

我講都驚成日講到好深
其實woled遇到咁強既direct light咪一樣死near black部份完全睇唔到(佢成日講既死黑),反光見到自己既樣,更唔好提wbe panel斜睇pint tint仲顯眼

我反而有興趣既係,如果rumor係真(p下年開始用qdoled既rumor),佢會唔會轉口風?
YES, 有畫面出就睇唔到深灰色
woled 相對冇qd oled對環境咁高要求
我部a95k 2-3日後到,係咪真係咁高要求到時先答到你

不過想講既係,我唔係想講woled一無是處。
而係當到咁極端既環境(我唔知佢間「正常」房點布置,可以有咁強既光射到qdoled既黑色仲光過其它色),woled都應該會死得好慘
90nit 環境已經灰左,一啲都唔極端

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=350&t=6590372&p=2
你講緊既係黑色背景光過主角,咁都唔叫極端?
巴打邊間訂咁快有?
我問過avlife 要延到8月中至尾
唔該哂
想問下6000-7000budget
想要50吋 主要睇netflix youtube
間唔中打機 有咩推介?
Sony KD-50X80K 行貨
$69XX
1. 60hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits
sony可能做得好過dell
想問下同80J有冇分別?
有,X80K可以另購bravia cam,其餘一樣
我想問a80k係咪有得買喇?我見Sony 同av奶都出晒價錢
掛牆係咪要買G2 唔會考慮B2
同埋想問G1 G2 C2依三隻有咩分別?
G2水貨只有77吋,83吋先有價錢優勢,55吋同65吋G2可以買番行貨

B2只有水貨,沒有行貨

唔應該用水貨同行貨比價錢

LG A1最入門,光度450nits,得2個喇叭,機身用料比較膠,面板得60Hz,只有HDMI 2.0

LG B1光度提升到520nits,4個喇叭,機身用料靚左,面板有120hz,有2個HDMI 2.0,2個HDMI 2.1支持4K120

LG C1光度提升到600nits,4個喇叭,機身用料同B1一樣,面板有120hz,有4個HDMI 2.1支持4K120,影像處理器提升半級

LG G1光度再提升到700nits,6個喇叭,機身薄左,面板有120hz,有4個HDMI 2.1支持4K120

LG B2光度同C1差不多,2個喇叭,面板有120hz,有2個HDMI 2.0,2個HDMI 2.1支持4K120,影像處理器差C2半級

LG C2光度比G1再提升左, 達850nits,換左新影像處理器

LG G2光度比C2再提升左, 達1000nits,機身薄,掛牆貼
你要最貼牆就要買G1同G2

G1水貨全尺寸都沒有價錢優勢

G2水貨55同65都沒有價錢優勢

G2係旗艦OLED

C2係高階OLED

B2係中階OLED

A2係入門OLED
G1 65”水貨都要20k up?

咁好似B2 65” 水貨抵玩啲,但機身咁厚掛牆會唔會好奇怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞