買電視機 / 換電視機 集中討論區 (96)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
巴打你引用我冇用
貨已收等安裝,計落網上入 code,加信用卡回贈,個價仲平過細鋪

行貨?過唔過萬
恭喜巴打
兇宅網上用95折code, 用渣打卡回贈扣埋1000超市券,埋單一萬六百左右,做到30號。
LM
16k 都唔買Oled,清一定好鐘意睇電視
我都好鍾意睇電視,所以就買A90J等燒印然後換A95K
唔喺10600?
我有少少強迫症,驚買左 oled 成日會去 check 住有冇燒印
Yes
一萬六百睇成一萬六掛
係我衰,應該打一萬零六百
我都係咁諗
想問下 sony x50j 點樣 customise home screen
無用amazon prime 想hide 咗佢
睇錯sor

Led有個好處就係有resell value
有關MIJ與否既迷思可以睇下呢個POST
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=347&t=6613734

今年上海廠玩training罪大其實已經露出左少少馬腳

香港機/台灣機要跟住日本機,然後到大陸機又同步上市都已經估到呢四個地方既型號既產地都一樣,即係高階/旗艦MIJ係上海廠然後送返去日本收螺絲,QC,裝箱,中階入門就馬拉

因為點都解釋唔到如果真係MIJ既話呢兩年日本生產既野除左車之外無停過產都可以推到7月先嚟出新機呢個事實
其實廠方賣電視前有一樣重要工作係「出廠前逐台校準」,同一個panel 喺組裝後會因為電路配置等等問題嘅偏差而導致畫面上都有唔同表現,出廠前校準就係幫每一部電視set 返好去到部部一樣表現。

如果MIJ 嘅,呢個步驟都會由日本做,有睇電視型號Review youtube channel 嘅大家應該都見過佢哋會喺個適當環境set 個貴價鏡頭器材喺部電視前面再慢慢調校返色域、白平衡、珈瑪之類嘅參數。

睇吓大家相唔相信日本仔嘅調校會好過其他地區,但就算真係調校方面出色過中國、馬拉,值唔值得貴兩三萬買日本仔校準又係另一個議題。

如果係追求極致嘅,可以搵專業師傅校準,上網睇過如果搵師傅帶埋器材上門調校電視,一般用時3個鐘以上,收費都要港幣至少$6,000,條數都喺返度,仲未計海外版水貨閹割功能你可能要額外洗錢買Apple TV 4K, Chromecast 等等去補足返個功能缺陷。

不過咁講,買得Sony 旗艦行貨嘅,多數都唔睇咩CP 值,同玩音響、玩車一樣,花10倍價錢可能音質、效能提升只有20%,計數咁計就一定唔抵兼笨柒,但肯洗錢喺呢啲地方嘅,多數都唔理呢啲㗎啦
用左咁多年罪大,體感上覺得馬拉機最襟
因為真係一部馬拉機都未返過廠整
MIJ就成鳩日都要整,死底板,Panel有問題乜都齊
電器嘢真係撞手神,可能馬拉幫你砌機個工人好細緻一絲不苟,但老實講MIJ 嘅都出咁多問題就唔應該嘅
應該係咁,香港買嘅衫靈mij 抽濕機已經咁做左好多年,send 去日本入盒就係mij
多謝巴打詳細回覆

其實就算假設個決速步(RDS)係中國嗰步,佢到日本製造/組裝都係會遲咗。例如揸車行紅隧塞車,結果一個鐘先到目的地,都唔會知佢有冇兜過去獅子山隧道先定直接去目的地,因為你唔知紅隧實際塞幾耐。

喺考慮所有RDS嘅前提下,生產綫冇受影響,咁航運物流等呢?更何況sony係要同其他廠合作生產,咁如果個RDS係panel生產綫或運輸,sony就應該控制唔到對方公司。

個迷思解完等如冇解
屋企想換電視, 用過 samsung, LG, Panasonic, 感覺最好都係 pan 記,
噚日現場睇過 TH-48JZ1000H, 好撚正 但上網睇話個系統好似一般,
但以我用過上面提過既 3 款電視系統, 講緊都每款係 3, 4 年前,
Pan >>>>>>>>>>>>>>samsung >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> LG

聽講 Pan 記黎緊出既會係 Android TV 系統, 其實如果我剩係用黎睇吓
Netflav, Youtube, 錄吓電視睇, 係咪都已經夠

有冇用緊其他品牌電視既巴絲, 講吓 Android TV 系統有咩好用既地方,
因為我如果做電腦野, 會直接 PC 駁電視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞