買電視機 / 換電視機 集中討論區 (96)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
PAN記只有入門同中階機用ANDROID TV系統, 高階同OLED都用自家系統, 最大缺點係沒有AIRPLAY 2, CHROMECAST, HOMEKIT, 其餘沒有問題, 畫質一流
你 uninstall "amazon prime", 佢就會係"HOME screen" 消失. (有機會用, 先再裝返)
除左"APP"果橫行 , APP可以選擇位置(左右先後位置), 下面果D大格 (amazon prime, Disney+, VIU等) 好似唔可以改(上下) 位置.
有無C兄可以 改到?
了解
可以改架,撳實中間掣就可以開始移動
佢哋唔想俾人大陸版crack 到底版google license,所以送去日本或馬拉砌

始終唯一一部行Android/Google TV有AirPlay2
睇完a95k實物好似有啲滅火
黑係好黑
光都好光
光到刺眼
對比度就係咁玩,師兄睇Samsung 啲QLED 可能好似中閃光彈咁
我已經放棄直駁電視,用Chromecast,開Chrome就可以share desktop
如果打機呢
而家要錄電視
除咗電視有內置之外
係唔係要用電視盒…
而家有咩選擇?
諗咗好耐好忐忑
LG 48C1豐澤仲有少量
12980 包mount 同裝送1000 coupon
但同時sony store 50吋x90j HK$9990又係包mount 同裝 送800 coupon

我就覺得係豐澤睇OLED(用C2做demo, 佢話同C1差唔多)太味精D色一撻撻咁但應該可以向下修正
90J 就對比真係差啲同埋冇得向上修正
個層次立體都係OLED好啲
但90J睇落其實舒服D但就冇咁sharp
同埋佢有條demo 片係C2到睇好順但X90J 有啲撕裂同埋唔順

聽晚要決定到買邊部
依家15/16
主要睇youtube 同netflix 多同埋係我自己NAS到睇吓卡通
PS4同switch 少打,黎緊可能會買PS5但唔會成日打
唔打算插天線睇電視
Google tv 同webOS 我覺得google 好啲但LG有個magic remote

大家覺得邊個好D
X90J 大家用落有冇120hz 唔順or 撕裂既問題
(如果A90K唔係要8/9月先貨有我會直上A90K)
呢個可能性都幾高
裝返塊底板又真係幾口螺絲就裝到
打機,MTK chipset,一係4k120,一係4k60 VRR
大家都見encompass DVB-T2 底版都係冇乜特別
50吋LED電視有冇邊部同Lg C1有得揮
又差唔多價錢
係咪寧願買細啲好?
平時睇劇同YouTube多 間唔中打下機
直接買OLED
去深之都av life買有冇伏
睇gadgetgang 推薦佢哋
深之都Avoutlet?
係 打錯
ok既
如果要畫質基本上一定係OLED, 根本兩個級別黎

畫面用番電影模式顏色就會好好多,大鋪多數都係味精色,引你買
咁 Pan 記呢部夠唔夠做 ?? 我 pc 出
如果有需要可以另外買個chromecast with google tv用
YouTube同 Netflix電視內置app就夠用,駁NAS就好似Sony容易啲,鍾意自己裝個 file explorer 都得

Magic remote係幾有用,想search野入兩粒字,或者揀片飛片都用到,如果會用電視直接上網頁播片既就更加有用
畫面順暢度主要睇MEMC演算法同設定,正常片源愈低格數,插值就會時快時慢,設定推得太盡就會易有爛畫面即係你所講既撕裂,所以搵個平衡點就最好,另外睇你想要自然D定激進D既畫面,有唔同設定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞