買電視機 / 換電視機 集中討論區 (96)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
死點係個點壞咗,唔係電視壞咗嘛!
thx step bro
最後決定點?
師兄有嘢想請教。本身睇緊42"lcd, 想換oled, 但因為前面放左條200mm 高的Yamaha soundbar, 而電視頂又有電視櫃頂住。所以換唔到更大的吋数,除非放棄條soundbar(不過又係因為電視櫃限制,最大只可放48").但又唔捨得,因為條soundbar 有atmos, 雖然oled 都有atmos, 但如果唔要soundbar,靠電視岀atmos 我估未必有聲,因為上面有電視櫃。用途主要係打PS5, 屋企人睇電視,間唔中youtube 加disney+, 其實我呢個用途
1. 換oled 好定用番lcd
2. 如果oled 我睇中LG 的42C2 同Sony 42 A90K, 邊部合我用途多d
3. 係咪兩個models 都適合ps5, 還是LG 會再好D
4. 觀賞距離大約6-7 呎
Thank Step. 咁如果A90K 可以配邊款入門soundbar? Budget around 3k
要1條過定有SUBWOOFER?
連sub仔有咩推介?

如果直接Samsung q600b 或q700a, 出來效果會比Sony 同價soundbar+acoustic center sync好?
1. 巴打SOUNDBAR係YSP-5600??
2. 屋企人睇電視, 成日睇? 主要睇咩台? 如果長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台就唔建議OLED
3. Sony 42A90K就黑位細節比較多, LG 42C2就比較平
4. 兩個models都適合ps5, 不過A90K配PS5比較好, 因為有自動HDR設定, 煩少一樣野
1. SONY入門至中階SOUNDBAR一係好舊, 一係好廢
2. SONY只有旗艦HT-A9同HT-A7000先可以用acoustic center sync

如果日後可能加後置, SAMSUNG HW-Q600B
如果日後唔加後置, 可以買DENON DHT-S517
Thanks. 我條soundbar 係YSP5600 呀。
屋企人睇每日應該2-3 個鍾新聞台,有時都會睇其他台。
但如果唔用soundbar, 靠電視atmos 隻喇叭,效果係咪差好多?
1. 靠電視atmos 隻喇叭,效果係咪差好多?基本係完全冇ATMOS效果, 電視支援ATMOS多數只係代表支援傳送ATMOS比SOUNDBAR解碼,
2. 每日應該2-3 個鍾新聞台, 我就唔係好建議OLED了, 建議用番LCD

Sony KD-43X85K 行貨
$69XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits

Samsung 43QN90B 行貨
$104XX
1. 144hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(25000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式MINI LED背光, 約320分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K144, VRR, ALLM
8. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度1700nits, 最高2000nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
12. 有Dolby Atmos
13. 防反光
除非係7600,否則先放棄條Yamaha Soundbar ,換Sonos Beam 2已經好過Yamaha middle end Atmos

而長期睇電視係唔適合用OLED

只用PS5用Sony比較夾
YSP-5600黎, 我覺得唔應該放棄
咁繼續用,我覺得好聲過好多Soundbar,除咗冇HDR
仲有呢個
可能係有線財經台,佢仲嚴重過83

咁用LG C2會好少少,兩年半應該會有印於是可以要求換mon
兩年半後,換住 panel 等 C5
非常好~CCTVB LOGO當然都有機會, 不過機會少D, 因為電視會將佢LOGO亮度降低
Thanks Step 🙏🙏
各位巴打, 盛......澤LG 55B2 DEMO已經上架, 不過55B2暫時未有價未有得買, 應該要等55B1大陸果邊清哂貨先, LG 65B2就可以訂購

有興趣可以去門市親眼睇下比較下LG B2, C2, 兩者預設用標準畫面模式
想問巴打2米距離揀55定65吋好 20k左右有咩選擇 唔該
如果同B&W Panorama 3 比較,係咪都係YSP 5600 優勝?
1. 最少55吋, 想大可以65吋, 建議有大買大, 不會後悔
2. 巴打平時睇咩多? 用途?
有啲道理 我都偏向65吋多啲
用途就多數睇youtube netflix, 會打機 想至少有120hz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞