買電視機 / 換電視機 集中討論區 (96)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
1萬,48-50都ok,行貨
上啦, 應該OK
可以萬五內都得
上啦, 應該OK
剛剛喺盛澤扑咗槌 LG 65C2
條女鍾意睇 Viu, 我又鍾意打機,
開頭都驚燒印,不過唔理噤多喇,
睇咗好多 post 話依家新款 OLED 冇噤易燒,
好多人 LG CX 都冇事,我估 C2 新款應該再好 d 卦,
玩到兩年冇事我心滿意足喇,
用緊罪大 X9500G 都忍唔住要換,
電視打機有 VRR 真係好好多,
兩皮野有中階 OLED 抵屌到爆
Sony XR-48A90K 行貨
$149XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度700nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
10. 2聲道喇叭, 共20W輸出, 1個5W低音喇叭

Panasonic TH-48JZ1000H 行貨
$92XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, HDR10+ Adaptive
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. My Home Screen 6.0 OS
5. HCX PRO AI 影像處理器
6. HDMI 2.1x2 支援 4K120, VRR, ALLM, HDMI2.0x2支援ALLM
7. 支援USB HDD 錄影
8. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
9. 5年保養

LG 48" OLED TV C1 OLED48C1PCB 行貨
$106XX
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN4 影像處理器
8. 光度600nits, 最高760nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
恭喜巴打~
巴打講得岩, 唔好理噤多喇, 享受左OLED先啦
C2都唔係中階OLED了, 高階機黎
幾時送貨裝機?
1. A90K 8月有機, 可以現在去訂
2. 如果唔介意冇AIRPLAY同CHROMECAST同埋系統, PAN記JZ1000H都畫質一流
3. LG 48C1如果仲搵到貨都可以考慮, 齊料, 畫質唔差
Thanks?就咁睇好似c1同a90k差唔多咁?
1. A90K 8月有機, 可以現在去訂
2. 如果唔介意冇AIRPLAY同CHROMECAST同埋系統, PAN記JZ1000H都畫質一流
3. LG 48C1如果仲搵到貨都可以考慮, 齊料, 畫質唔差
Thanks就咁睇好似c1同a90k差唔多咁?
謝謝step 巴支持
有信仰就SONY吧
想抵玩就C1
光度以48吋黎講應該差不多
其實 B2 再平幾千仲抵,我都考慮咗一陣,不過最後都係 C2 啦,多 d 人講有問題都易 d 搵到答案
未約呀,到貨再通知,店員叫我預一星期
想問下電視天線粗線幼線對影像有冇影響?
我以為
G2 高階
C2 中階
B2 入門
C2光度高嘛, 4個HDMI 2.1又方便D
都冇特別信仰 最緊要襟用冇咁易壞
原本想買番罪大,不過罪大水貨太鳩,希望 C2 + A7000 冇咩鑊氣
係咪行先可以上
水貨55X90J有無新firmware
G2 旗艦
C2 高階
B2 中階
A2 入門
c2 42 48
咁低光度點仲要用c2個名
https://service.sony.com.cn/products/tv/XR-55X90J.html
水貨未出, 巴打可以留意下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞