買電視機 / 換電視機 集中討論區 (96)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
大把人爭住買
唔好玩啦,連底版都缺chips
直頭叫X11同Q10G同64GB storage同有NFC

C835得32GB
當然啦,雖然叫齊,但其實因為舊chipset,實制同Samsung 舊model咁,得eARC頭齊HDMI 2.1,其他係2.0
諗咗好耐
想入50 x85j
邊度仲有貨
可以去馬
唔覺佢有咩缺點喎

HDMI 2.1插口比較少囉,雖然同X90J一樣

X90J唔同級別,根本完全絕對冇得比啦
想問下oled 睇viu係唔係應該冇tvb咁易燒台徽印 考慮緊LG C1 或者x90J,都想問下差唔多價位有冇更好選擇
48 A90k 同48 C2 Evo 有無師兄可以評價下
價位差千幾 但係感覺sony好似好啲咁
要配特定Sony Soundbar先可以用電視喇叭
Sony畫質出嚟應該好啲,但係之前佢對打機同PC既support麻麻,唔知今次出得42俾人做mon會唔會改善返。
【香港蘇寧】【設計美觀平滑,呈現超過 10 億種色彩 於 4K HDR 電視上將色彩昇華至全新境界】SONY KD-50X85J 50吋 4K Ultra HD HDR 智能電視
http://product.hksuning.com/m/0000000000/000000012298340737.html

Send去問客務服務員先好落order
上個月買左部55" Q70A
發覺wifi有小小問題
一開電視果下wifi訊息果到顯示係connect緊wifi但有感嘆號起到icon到
寫住連緊wifi但連唔到internet
但明明個wifi我自己電話都上到網
之後要reboot一次個wifi又可以用返岩岩個wifi上到網

有無人試過
a90k打ps5應該幾好,又有自動HDR設定
試下更新電視FIRMWARE, 再RESET
有時可能同ROUTER唔夾
SONY電視 香港韌體更新至 v6.5929

XR-55A80J
XR-65A80J
XR-77A80J
XR-55A90J
XR-65A90J
KD-43X80J
KD-43X81J
KD-50X80J
KD-55X80J
KD-65X80J
KD-75X80J
KD-43X85J
KD-50X85J
KD-55X85J
KD-65X85J
KD-85X85J
XR-50X90J
XR-55X90J
XR-65X90J
XR-75X90J
XR-65X95J
XR-75Z9J
XR-85Z9J

優點及改良
開啟 VRR 模式時,允許啟用最高明亮度 (僅適用於 XR 系列電視)
開啟 VRR 模式時,允許啟用分區背光 (僅適用於 XR Z9J、XR X95J、XR X90J 系列電視)
解決 AirPlay/AppleTV/DLNA/HD+ 故障問題
解決 Wi-Fi 持續關閉的問題
解決螢幕僅在右側顯示部分畫面的問題
解決特定 YouTube 內容播放時產生綠色畫面的問題
改良電視的一般性能

https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/lcd-tvs-android-x90j_x91j_x92j_x93j_x94j-series-50-75-100-/xr-55x90j/software/00275826
43Q60B $6500 定上 43x85k $7200 好?
43x85k $7200
okay唔該step 巴
WiFi先至係重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞