買電視機 / 換電視機 集中討論區 (96)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
VA或IPS
恭喜巴打,最後買左咩
Panasonic 靚啲平啲新啲,4k仲有120Hz
慳千幾都驅使唔到你追一個post
Samsung 43AU9000 行貨
$48XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 400 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 43AU8000 行貨
$42XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60

Sony KD-43X80K 行貨
$58XX
1. 60hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits
買咗43X85K
恭喜巴打
想問有無巴打了解過 TOSHIBA 55C350LK 我見價錢幾抵玩 屌唔屌得過?
你當係海信機就可以了~
門外漢想請教下~

睇Netflix/Disney+居多,間唔中睇NBA,唔打機。
觀看距離2.7米左右,2萬budget,邊部最抵用?
2.7米左右需要75"電視, 是否夠位?
諗住落鋪頭睇下 Tcl p735同埋海信u7a 個sales話兩部邊有得比較 u7a好好多 想知係咪咁 同埋4500呢啲價位揀返大牌子嘅入門機定呢啲牌子好
我對大陸牌子冇研究
睇落兩部都係差不多, 不過U7A有AIRPLAY
Samsung 75BU8000 行貨
$167XX
2. 光度 320 nits
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
55吋 c1 c2定x90j
有冇真實用家,YouTube 果班kol收咗錢咩都講得出
隔離post
豐澤做緊92再95折加埋用渣打卡8100蚊
我都糾結緊
Oled又驚燒印
巴打平時睇咩多?用途?
巴打平時睇咩多?用途?

利申,B1,C1,C2,X90J,X95J,A80J,A90J,QN90A都睇過
基本上畫質方面X90J唔需要比較了,OLED基本全勝
TCL聽講比較易壞機,海信我就唔知道
Sony 網上又話用YouTube Netflix會彈,原本買來就係用呢啲來睇片
基本上好少聽電視會彈app,通常電視都係single task,電視都冇可能要求佢多工啦,又唔多ram

我用2017年Sony機舊cpu都沒有彈app, 現在新款更加唔會,除非個app有問題,一般GOOGLE PLAY下載既都應該冇問題
咁c1好定c2,冇用落好難知有咩問題
咁一定C2新款好,光度比較高,影像處理器又新D
LG有啲驚,買完佢電腦mon 用HDR有光暈,唔知道部電視有冇,個sales又話冇上網評測又有,有光暈使用體驗就真係好撚差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞