買電視機 / 換電視機 集中討論區 (96)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
轉款應該都唔會平得幾多?
新款會貴 舊款會買唔到
新款價錢會回到上年6月水平, 冇可能用舊價, 除非佢全年也不減價
舊款不會再減價, 直接下架

Sony XR-55A80J 行貨 2021
$155XX
Sony XR-55A80K 行貨 2022
$239XX

LG 55" OLED TV C1 OLED55C1PCB 行貨 2021
$155XX
LG 55" OLED TV C2 OLED55C2PCC 行貨 2022
$224XX
哇 原來都減左唔少
唔該哂
所以你現在唔買舊款, 同等價錢要下年4月左右先做到
收到
LG LCD=rubbish
OLED 通常個個牌子差唔幾
(share LG panel)
panel一樣但廠技術唔同
好似ess9038畀歐洲廠出dac同支那廠啲聲都唔同
如果主要攞嚟睇電視 同有時睇吓戲 打吓機 想買65” oled 水貨

應該揀a80j定係b2/c2?

去睇過Sony睇電視啲色好似靚好多 但水貨又冇咗好多功能咁
主要係graphic engine 不一樣
Sony呢方面會優勝,色都靚啲
但易唔易壞主要睇panel
但LG自己高階電視嘅 oled panel一定係最新model, response time好過sony
夠BUDGET就65C2
唔夠BUDGET就65B2
識玩ANDROID系統, 唔介意電視台字幕問題, 就SONY A80/A90J

顏色就差不多, 多數設定問題
LG LCD MON panel唔錯
sry LCD mon ok
tv panel一般
今年sony 是咪會拎到wbe panel
A80J啲聲會唔會好過B2/C2好多?
屋企始終會有人用, 況且錄黎睇都方便,
有時返黎好累, 唔想開電腦
唔知sry
自己去試, 唔知道
SONY都係用大陸LCD PANEL, 一係BOE IPS, 一係華星光電VA
三星賣咗間LCD廠俾華星 素質應該過得去
如果C2貴B2 $4000 值唔值得直上C2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞